12.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Apel građanima da prijave neodgovorne pojedince i zloupotrebu oružja (video)

Najnovije vijesti

Na području koje obuhvata Policijska uprava Prijedor, u avgustu je zadržan povoljan bezbjednosni ambijent, bez težih krivičnih djela. Posebna pažnja na redovnoj konferenciji za novinare posvećena je nestručnom i protivzakonitom rukovanju minsko-eksplozivnim sredstvima, zbog čega je smrtno stradalo lice inicijala P. D. na području Omarske, ističe načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović.
– Izvršen je uviđaj na licu mjesta i pronašli smo određen broj minsko-eksplozivnih sredstava koja su postavljena za zaštitu poljoprivrednih usjeva od divljači. Bili su postavljeni na takvom mjestu gdje su mogli ugroziti bezbjednost drugih lica, prije svega vlasnika susjednih parcela, lovaca, izletnika i drugih nepoznatih lica. Uz asistenciju tima Civilne zaštite, bezbjedno su uklonjeni sa lica mjesta – rekao je Vujanović.

On je dodao da Policijska uprava Prijedor kontinuirano radi na pronalasku i oduzimanju minsko-eksplozivnih sredstava i oružja zaostalih iz proteklog rata, sve u cilju stvaranja povoljnijeg okruženja za život i rad.

– Za osam mjeseci 2019. godine, ukupno smo evidentirali 23 krivična djela nedozvoljenog prometa oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te smo lica prijavili nadležnom tužilaštvu. Ovom prilikom bih apelovao na građane da prijave neodgovorna ponašanja pojedinaca, te ako uoče minsko-eksplozivna sredstva i nelegalno oružje – poručuje Vujanović.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u avgustu evidentirano 87 krivičnih djela ili za pet manje u odnosu na isti period prethodne godine.
– Četrdeset jedno krivično djelo su počinili nepoznati izvršioci, a rasvijetljeno ih je 26. Tužilaštvu je podneseno 79 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 62 lica, od kojih su 32 povratnici u vršenju krivičnih djela, dok maloljetnih izvršilaca nije bilo – rekao je Mikanović.  Rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 61,9 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 81,8 odsto, saopšteno je iz PU Prijedor.

V. G.