-1.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

APEL UČESNICIMA I POSJETIOCIMA DA POŠTUJU REŽIM SAOBRAĆAJA

Najnovije vijesti

Organizatori “Dana zime na Kozari” pozvali su danas sve učesnike i posjetioce tradicionalne privredno-turističke manifestacije, koja se na Mrakovici održava 11. put, da poštuju uputstva za nesmetano odvijanje saobraćaja jer se očekuje rekordan broj gostiju u Nacionalnom parku “Kozara”.
“Molimo sve učesnike i posjetioce da sarađuju sa policijom i pripadnicima redarske službe Nacionalnog parka `Kozara` i volonterskog servisa Udruženja građana `DON`”, rekla je Srni direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić.

Ona je navela da će, osim pripadnika Centra javne bezbjednosti Prijedor i redarskih službi, na terenu biti vatrogasno vozilo i vozilo hitne pomoći sa dežurnim ljekarom, a da će puteve i parkinge održavati preduzeće “Prijedorputevi” i Nacionalni park “Kozara”.

“Sve je spremno za sutrašnju centralnu manifestaciju ovogodišnjih `Dana zime na Kozari`. Svi putevi i parkinzi su očišćeni. Vrijeme je danas idealno sa 67 centimetara snijega i pet stepeni Celzijusovih, a očekuje se da će tako biti i sutra”, navela je Ganićeva.

Na plato na kojem će se održati takmičenja moći će se dovesti samo učesnici. Ostale putnike autobusi će voziti do Mrakovice, odakle će se vraćati na Benkovac, kako bi oslobodili parking prostor na velikom parkingu kod hotela “Monument”. Nakon što se taj parking popuni, biće zatvoren put Benkovac – Mrakovica i putnička vozila moći će se parkirati samo na Benkovcu, odakle će dva autobusa stalno prevoziti putnike do Mrakovice i nazad.

Besplatan prevoz za građane organizovan je autobusima iz Prijedora, Banjaluke, Kozarske Dubice, Gradiške, Oštre Luke, Novog Grada, dok u vlastitoj organizaciji dolaze planinari i izviđači iz Prijedora, Sanskog Mosta i Zenice.

Ulaznice u Nacionalni park “Kozara” sutra će koštati jednu KM, umjesto uobičajenih dvije 2 KM, a svaka ulaznica učestvuje u tomboli.

U sportskim takmičenjima u pet zabavnih sportskih disciplina, kao što su trčanje parova sa vezanim nogama, štafeta kengura, nabacivanje obruča na stub, gađanje u metu i borba na brvnu, učestvovaće 10 ekipa iz Prijedora, Kozarske Dubice, Gradiške, Banjaluke, Laktaša, Oštre Luke, Kostajnice, Novog Grada, Srpca i Nacionalnog parka “Kozara”.

Za pobjednike su predviđene nagrade, i to 250 KM za prvo mjesto, 150 KM za drugo mjesto i 100 KM za treće mjesto.

U gastro takmičenjima učestvuje šest srednjih škola iz Prijedora, Doboja, Gradiške, Novog Grada i Prnjavora i devet lovačkih udruženja iz Prijedora, Gradiške, Kostajnice, Novog Grada i Kozarske Dubice.

U revijalnom dijelu gastro prezentacije učestvuju izviđački odredi i planinarska društva iz Prijedora, Kozarske Dubice, Banjaluke, Broda, Sanskog Mosta, Zenice i Gradiške, te udruženje “Promotur” iz Prijedora sa kazanom čaja i Lovačko udruženje “Srndać” koje će za posjetioce pripremiti po kazan čorbe, pasulja i čaja.

Srednjim školama, planinarskim društvima i odredima izviđača obezbijeđena su sredstva od po 150 KM za nabavku materijala za kotliće.

“Novina je način ocjenjivanja, jer će tročlana komisija koju čine profesori ugostiteljskih škola, na samim štandovima ocjenjivati higijenu, radne uniforme i organizaciju posla, dok će uzorke kotlića dobiti naknadno pod šiframa i neće znati koga ocjenjuju”, pojasnila je Ganićeva.

Polaganju vijenaca palim žrtvama u memorijalnoj zoni na Mrakovici u 10.30 časova i svečanom otvaranju manifestacije u 11.00 časova prisustvovaće ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Dragana Ristić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupiće Gradiški tamburaši, muška pjevačka grupa “Ponos Kozare” iz Gradiške, ženska etno grupa “Gugutke” iz Kozarske Dubice, te di-džej Vladimir i di-džej Aleksa.

Pokrovitelj “Dana zime na Kozari” je grad Prijedor, organizatori su grad Prijedor, turističke organizacije Prijedora i Kozarske Dubice i Nacionalni park “Kozara”, a organizaciju su pomogli i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i prijatelji manifestacije.

izvor: Srna

foto: Arhiva