10.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

APRILSKI MRAZ OJADIO VOĆARE

Najnovije vijesti

Aprilski mraz, koji je temperature, s petka na subotu, spuštao i do minus sedam stepeni Celzijusa, ojadio je prijedorske voćare koji procjenjuju da će malo šta ubrati od ovogodišenjeg roda.

Ilinka Macura

– Šteta na mojim zasadima šljive, kruške i ostalog voća, na površini od jednog hektara je stopostona – izjavila je Ilinka Macura iz Božića, gdje su jutros boravili predstavnici grada Prijedora, Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede i ovdašnjeg Udruženja voćara.

Slične izjave čuli smo i od Radivoja Vujkovića, Nove Kuzmana i  Mladena Marjanovića, predsjednika Udruženja voćara grada Prijedora, koji ističu da im je mraz pobrao sve ono što su trebali brati u avgustu i septembru.

– Ložili smo vatre, koristili sva moguća sredstva zaštite, ali ništa nije pomoglo – kažu oni i dodaju da im u očekivanju republičke i gradske podrške, još nije isplaćena ni prošlogodišnja naknada za pretrpljenu štetu od mraza koji još uvijek, kako se čulo danas u Božićima, nema prolaza kod osiguravajućih društava.

Na procjeni šteta, kako je najavio Rade Rosić načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivrdu grada Prijedora, radiće nadležne opštinske komisije sa namjerom da se sanira bar dio golemih šteta u prijedorskom voćarskom kompleksu.

R. R.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!