U Prijedoru je nedavno boravio Arno Gujon, srpsko-francuski humanitarac i osnivač Nevladine organizacije „Solidarnost za Kosovo“. Gujon od 2005. godine pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji, a ljubav prema ovom narodu dovela ga je u Beograd, gdje živi od 2012. godine.

– Odlučio sam da pomognem Srbima na Kosovu i Metohiji, nakon antisrpskih pogroma koji su pogodili celo Kosovo i Metohiju 2004. godine. To je šokiralo i mene i moju porodicu. Tada sam bio mlad, imao sam 19 godina, bio sam student i sa rođenim bratom odlučio sam da osnujem jednu humanitarnu organizaciju i da dođemo na Kosovo. Tamo smo zatekli mnogo siromaštva i mnogo patnje. Tu smo već 15 godina, nismo odustajali od toga da pomognemo srpskom narodu – ispričao je Gujon.

O životu i patnjama srpskog naroda pričao je u Francuskoj, zbog čega je često ulazio u sukobe sa tamošnjim stanovništvom. S obzirom da su Srbi u većini slučajeva predstavljani kao negativci i agresori, tvrdi da nije bilo jednostavno objasniti da je istina, ipak drugačija.

-Bilo je teško na početku govoriti o tome, jer je propaganda bila na drugoj strani, a mi smo došli sa jednom pričom koja nije odgovarala veštačkoj slici, koju su mediji stvarali godinama. Međutim, poslije 15 godina uspjeli smo da svoju priču ispričamo velikim medijima – dodao je on.

Gujon je izučavao srpsku istoriju, kulturu i jezik, koji savršeno govori. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za humanitarni rad. Autor je knjige „Svi moji putevi vode u Srbiju“.

B.D.

PrethodniKONTROLISANJE BRZINE BEZ ZAUSTAVLJANJA VOZILA (video)
SlijedećiSUTRA POSEBNA SJEDNICA SKUPŠTINE GRADA (video)