Na Balkanskom prvenstvu za atletičare preko 35 godina, održanom u  Staroj Zagori (Bugarska), prijedorski atletičar Slaviša Bunić je sa tri zlatne medalje, na 1500, 5000 i 3000 metara stipl i sa oborenim rekordom na 3000 metara sa preprekama svih balkanskih prevnstava, bio najuspješniji takmičar. Ovo je njegova deveta balkanska medalja, a uspjeh je jos veći zna li se da je 4 dana pred odlazak u Zagoru trčao polumaraton u Sarajevu i okitio se titulom državnog prvaka na 21 kilometar.  Na takmičenju je nastupilo 20 atletičara iz BiH, a Bunićevi  rezultati su  izvan svih očekivanja.

– Bilo je jako teško uklopiti sve to, jer je finale na 5000 bilo svega četiri dana poslije takmičenja u Sarajevu, što je nedovoljno za odmor, oporavak i  odbranu titule. Drugog dana, na 1500 metara, favorite su bili Grk, Bugarin, Rumun i takmičar iz Turske. Na iznenadjenje mnogih, pa i mene, ostvario sam ubjedljivu pobjedu, iako sam, radi umora, mislio trku preskočiti. Konkurenti su bili vidno razočarani obzirom da sam dan prije trčao 5000m. Na stiplu medalja nije bila upitna, ali rekord jest, jer je trka bila treći dan.  Vrlo je teško u takvim okolnostima istrčati dobar rezultat, ali očigledno je da ta pravila za mene ne važe – ističe Bunić.

Poslije pauze od 10 godina, Bunić se vratio  atletici prije  dvije godine i ostvario niz fascinantnih rezultata, uprkos višku godina. Bio dugogodišnji prvotimac beogradskog “Partizana” i reprezentacije SFRJ za koje je osvajao mnoga medjunarodna priznanja od kojih četvrto mjesto na Kupu Evrope, peto mjesto na Kupu evropskih šampiona u Portugalu, gdje su kao ekipa bili peti. To je najveći uspjeh AK “Partizan”. Uz tri balkanske medalje i mnoge na mitinzima i uličnim trkama, Bunić je aktuelni rekorder Republike Srpske na 5000, 3000 i 3000 m. stipl, 3000 m. u dvorani i na jednu milju. Doskora je držao rekord i na 1500 m. Bio je kandidat za Olimpijske igre u Sidneju, ali je par mjeseci pred Olimpijadu doživio tešku saobraćajnu nesreću koja je zaustavila ovog perspektivnog sportistu.

-Doktorske prognoze su bile da se više neće moći baviti sportom. Teško je bilo u tim trenutcima iako sam zahvalan što sam ostao živ. Ostao je žal za Olimpijadom, rekordima, jer sam tad bio u životnoj formi. Zbog obaveza prema jedinici MUP-a nisam mogao trenirati na vrhunskom nivou. Nakon tri godine uspio sam se vratiti na stazu i sa dva mjeseca treninga osvojiti balkansku medalju u Grčkoj. Zbog zdravstvenih problema sam prestao da trčim ali sam se atletici vratio nakon dvije godine i postao vicešampion Balkana. Kao potpuno oporavljen morao sam zbog nekih drugih okolnosti napustiti takmičenje u najboljim godinama za trčanje – ističe Bunić i dodaje  da su pred njim novi izazovi.

Sa klubom u osnivanju, “Otpisani” Prijedor, kaže da će se potruditi da svoje  iskustvo prenese na mladje generacije kako bi trčanje, odnosno prijedorsku “kraljicu sportova”- atletiku,  podigao na viši nivo.

M.Bogun

PrethodniDJECA VRTIĆA „RADOST“ NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA PRIJEDORA
SlijedećiODBOJKAŠICE “PRIJEDORA” POBJEDNICE TURNIRA U G. VAKUFU