2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

Auto-put Prijedor – Banja Luka: uskoro potpisivanje koncesionog ugovora (video)

Najnovije vijesti

U naredne dvije sedmice, pred Vladom Republike Srpske trebalo bi da se nađe  koncesioni ugovor o izgradnji auto-puta Banja Luka – Prijedor, najavio je Dušan Topić, direktor Javnog preduzeća „Autoputevi Srpske“.

Ovih dana se, po njegovim riječima, privodi kraju usaglašavanje teksta ugovora zajedno sa modifikovanom tehničkom i finansijskom ponudom koju će kineski partner, kompanija “Šandong Internešnal”, proslijediti radnoj grupi, a ona Vladi Republike Srpske na potpisivanje.

Kako navodi  Topić, ukoliko bi se intenzivno radilo, za šest mjeseci od potpisivanja koncesionog ugovora, krenulo bi se sa aktivnostima na terenu.  Kineski partner bi pripremao tehničku dokumentaciju, a Republika Srpska bi rješavala pitanje eksproprijacije zemljišta. Za otkup zemljišta od privatnih i društvenih vlasnika, prema ranijim procjenama, biće izdvojeno milion maraka po kilometru auto-puta.

U „Autoputevima RS“ još jednom su potvrdili da je Varijanta dva prihvaćena  trasa i da će se auto-put graditi po njoj. Podsjećamo po ovoj varijanti, auto-put Prijedor – Banja Luka ide sjeverozapadno od Prijedora iz mjesta Gornji Orlovci, prolazi ispod Kozarca i Kamičana, a potom preko Babića, Lamovite, Verića, Ivanjske stiže do okoline banjalučkog naselja Trn. Dužina auto-puta iznosiće 42 kilometra, a koštaće 298 miliona evra. Prosječna cijena po kilometru biće nešto više od 7 miliona evra.

P. Š.