2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

AUTO-PUTEM  DO BANJALUKE  KRAĆE ZA 10 KILOMETARA

Najnovije vijesti

Izgradnja auto-puta Banja Luka – Prijedor – Novi Grad, koja bi trebalo da počne za dvije godine i završi se do 2023. godine, neće biti samo mrtvo slovo na papiru, tvrde u Javnom preduzeću “Autoputevi RS” i Ministarstvu saobraćaja RS. Usvajanjem odluke o utvrđivanju  uslova za dodjelu  koncesije  putem pregovaračkog postupka za izgradnju auto-puta Banja Luka – Prijedor  od strane Vlade RS, napravljen je značajan korak u realizaciji ovog projekta. Potpisivanje konačnog ugovora o koncesiji trebalo bi da bude do kraja aprila ili u maju.

-Usvajanjem ove odluke, napravili smo još jedan korak ka realizaciji ovog značajnog projekta. Možemo slobodno reći da je nekih 95 odsto ispregovarano, a sad ulazimo u završnicu koja počinje momentom njihove tehničke ponude i finansijskog modela – kaže direktor “Autoputeva RS”, Dušan Topić.

Topić pojašnjava da postoje tri varijante trase auto-puta koje je projektovao beogradski Institut saobraćaja CIP, međutim, najvjerovatnije će biti odabrana varijanta dva.

Prema varijanti dva, polazna tačka auto-puta iz Prijedora biće između Čirkin Polja i Gornjih Orlovaca.  Trasa auto-puta  potom ide preko Gornjih Garevaca, u Kozaruši prelazi magistralni put te desnom stranom (iz pravca Prijedora) ide od Hrnića do Kamičana gdje se ponovo  vraća na lijevu stranu magistralnog puta i preko Babića, Jakupovića, Bistrice, Verića i Potkozarja (Ivanjske) ide u pravcu Banjaluke, odnosno do naselja Trn.

Razmjera trase auto-puta i imovinsko-pravni pregovori sa vlasnicima zemljišta biće obavljeni nakon šest mjeseci od potpisivanja ugovora, što bi trebalo biti krajem godine. U Ministarstvu saobraćaja i veza kažu da je planirani  period  projektovanja dvije godine, a period izgradnje tri. To znači da bi radovi mogli početi 2020. godine, a završeni 2022. godine, kako bi se, godinu dana kasnije, moglo obaviti zvanično puštanje auto-puta u saobraćaj.

Iz službe za informisanje ovog ministarstva saznajemo da će dužina auto-puta Prijedor – Banja Luka iznositi 42 kilometra, a procijenjeni troškovi izgradnje su 298 miliona evra.

P.Š.