16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 22 Februara, 2024

“AUTOPORTRETI” MARIJE DOBRIJEVIĆ (FOTO+VIDEO)

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare otvorena je samostalna izložba umjetničkih radova naše sugrađanke Marije Dobrijević pod nazivom “Autoportreti”. Marija je imala tri izložbe u Banjoj Luci, a ovo je njena prva samostalna izložba u Prijedoru.

Autoportreti su nastajali u periodu od 2012. do 2017. godine. U Muzeju Kozare izloženo je 160 radova različitih formata od minijatura do velikih formata rađenih akrilom, olovkom na papiru, na platnima i ljepenci.

Kako kaže ova mlada umjetnica, trenutno apsolvent master studija Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, emocije su glavni uzrok njenog stvaranja, a kroz boje i linije nastaju njeni autoportreti.

– Ja ustvari pokušavam da svoje unutrašnje stanje izrazim kroz taj spoljašnji izraz lica. Moji portreti nisu realni, već pokazuju neke karakterne osobine, pokazuju da su to moji portreti, bilo da su to kosa, usne ili šiške, koji se sa jačinom emocije deformišu – kaže Marija.

Direktor Muzeja Kozara Zoran Radonjić rekao je da ova kulturna ustanova insistira na zastupljenosti različitih umjetničkih sadržaja, koje želi da prikaže prijedorskoj publici.

– Više su zastupljeni likovni sadržaji zbog brzine postavljanja izložbe, a s druge strane tu su i mladi autori čije biografije nisu toliko opširne, ali jeste njihovo stvralaštvo i oni imaju priliku da se predstave javnosti – rekao je Radonjić.

Izložba umjetničkih radova Marije Dobrijević u Muzeju Kozare biće otvorena do 29. avgusta.

M.Stegić

foto: Giga