10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

 „AUTOTRANSPORT“: PROBLEM NENAPLAĆENA POTRAŽIVANJA (VIDEO)

Najnovije vijesti

„Autotransport“ je u 2017, kad se pogledaju svi pokazatelji, poslovao pozitivno. Prihodi su bili nešto manji nego godinu ranije, ali su i troškovi bili umanjeni, navodi Branko Kljajić, direktor ovog prevozničkog preduzeća. S druge strane, i dalje je izražen problem naplate potraživanja.

Branko Kljajić, direktor „Autotransporta“

– Ono što je negativno i što nas tišti je likvidnost. Puno je nenaplaćenih potraživanja, a mi sve svoje troškove izmirujemo. I onda dolazimo u situaciju da na papiru imamo novac koji, u suštini, nije tu. I moramo da se dovijamo na svakakve načine da ispoštujemo svoje obaveze – navodi Kljajić.

Uprkos tome, „Autotransport“ uspijeva da održi dinamiku isplate plata zaposlenima, kao i servisiranje poreza, doprinosa i obaveza prema bankama, po osnovu kreditnih zaduženja. Plan je da se u ovoj godini poveća obim posla, kako u prevozu putnika, tako i u sekundarnim djelatnostima poput tehničkog pregleda vozila.

– Planiramo da pređemo više kilometara, da prevozimo više putnika. Takođe, pojačaće se aktivnosti u autoservisu na pružanju usluga tehničkog pregleda, baždarenja tahografa, a očekujemo da će zaživjeti i usluga snabdijevanja rezervnim dijelovima – kaže Kljajić.

Kontinuirano će se raditi na zanavljanju voznog parka, kako bi se putnicima obezbijedio bezbjedan i komforan prevoz. Naravno, sve u skladu sa mogućnostima. Rast cijene goriva traži i racionalizaciju troškova kroz nabavljanje kombija koji se koriste za linije i dnevne polaske sa manjim brojem putnika. Do kraja godine očekuje se tender za obavljanje usluga prevoza na teritoriji grada. Trenutno “Autotransport” vozi na šest od trideset postojećih prigradskih linija, od kojih su tri nerentabilne, kaže Kljajić. On je dodao da bi nove linije značile i bolje poslovanje, te nova zapošljavanja.

Z. Jelić

foto: Giga