11.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

POZITIVNO POSLOVANJE U NEPOVOLJNOJ EKONOMSKOJ KLIMI

Najnovije vijesti

„Autotransport“ je u prošloj poslovnoj godini uspio da, pored redovne isplate plata zaposlenima, servisira i sve svoje obaveze: poreze, doprinose,  i obaveze prema bankama, po osnovu kreditnih zaduženja. Poslovni rezultati su mogli biti i bolji da poslovawe ovoga preduzeća nije pratila opšta nelikvidnost, kao globalni problem u Republici Srpskoj, tako da se teško vrši naplata potraživanja, rekao je direktor, Branko Kljajić.

Branko Kljajić
Branko Kljajić, direktor Autotransporta

– Problem je što je i sud opterećen, predmeti se sporo riješavaju, pa se u međuvremenu preduzeđa zatvore. Nestanu i onda ne možemo ni naplatiti, a na fakturisano smo još platili i PDV, tako da smo sa obe strane oštećeni – kaže Kljajić. I  pored dosta nepovoljnog  poslovnog ambijenta, koji prati autoprevozničku djelatnost u ovom preduzeću su ipak uspjeli da realizuju dio investicionih ulaganja.

– Bilo je ulaganja u servis u kojem smo radili rekonstrukciju krova, zračnih i elektro instalacija, sanitarnih čvorova.  Uradili smo i novi kanal i imamo obavezu da još ove godine završimo kompletno opremanje i novu gumarsku liniju. To bi bio gumarski servis, gdje ćemo vjerovatno dobiti neko predstavništvo za gume, a imaćemo montažu, balansiranje i dijagnostiku – kaže Kljajić.

Poznato je da je vlasnik „Autotransporta“ još uvijek grad Prijedor, pa su dogovoreni i razvojni pravci u ovoj godini.

– Za ovu godinu planovi su usaglašeni sa vlasnikom, to jest sa Gradskom upravom da idemo dalje u razvoj. Planira se nabavka opreme za tehnički pregled, jedan dio opreme za servis i nabavka voznih jedinica, a pripremamo se i za predstojeći tender koji dolazi 2018 – naveo je Kljajić.

Od samog starta, ovo preduzeće nastoji materijalno/tehnički ojačati i nabaviti nove vozne jedinice, sa kojima će moći konkurisati na slijedećem tenderu za raspodjelu  međugradskih, pa i međunarodnih linija. To je jedan od koraka koji bi mogao dovesti i do poboljšanja finansijskih efekata u ovom preduzeću.

S.M.

foto: Giga