18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

BESPLATNI PREGLEDI ZA GRAĐANE

Najnovije vijesti

U prijedorskoj bolnici „Dr Mladen Stojanović“ naredne sedmice biće obilježena Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma, besplatnim specijalističkim pregledima za pacijente.

Pacijenti bez uputnice i zdravstvene knjižice mogu da dođu na Oftalmološko odjeljenje ove bolnice od 8.00 do 13.00 časova u utorak, srijedu i četvrtak na detaljan pregled. Sa ovog Odjeljenja su nam rekli da to prvenstveno treba urade oni pacijenti koji nikada nisu vršili ovaj pregled, a imaju više od 40 godina, u cilju ranog otkrivanja glaukoma.

Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila, a podrazumijeva hroničnu, progresivnu bolest kod koje povišen očni pritisak dovodi do postepenog propadanja očnog živca. Kako bolest napreduje, napreduje i gubitak vidnog polja, a u krajnjem stadijumu pacijent potpuno izgubi vid.

Glaukom se naziva i “tihi kradljivac vida” ili bolest tihog sljepila, jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila.

M.Stegić