Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na večerašnjem sastanku evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju prenio da Republika Srpska neće učestvovati u radu zajedničkih organa BiH dok se ne povuče sporni zakon koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

“To su upravo oni organi za koje je Narodna skupština rekla da neće da se participira u njihovom radu sve dok se ne riješi problem vezan za nametnuti zakon”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon večerašnjeg sastanka u Banjaluci sa Varheljijem kojem su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković.

Dodik je rekao da su Varheljiju prenijeli da oni koji stoje iza takvog sramnog posla koji je učinio Incko trebaju to pitanje da riješe i istakao da Srpska odgovornost za to vidi u zemljama koje podržavaju ili su prećutno podržale takvu vrstu parade koju je napravio Incko.

“Nakon toga pristajemo da razgovaramo i u parlamentu BiH o načinu na koji bi se moglo riješiti to pitanje, ali bez povlačenja i ukidanja te odluke, to neće biti moguće”, naglasio je Dodik.

On je dodao da EU očekuje da, kako su mu rekli na sastanku, “normalno funkcionišu zajedničke institucije – Predsjedništvo, parlament BiH i Savjet ministara”.

Dodik je naveo da pitanje imovine treba riješiti sporazumom dva entiteta i Brčko distrikta, te podsjetio da će o imovini biti riječi na sjednici Narodne skupštine Srpske 10. decembra, iako još ima vremena da se sporna pitanja na tom planu razriješe.

“Taj sporazum može biti potvrđen u parlamentu BiH. Imovina tretirana sukcesijom, a koja se nalazi u entitetima, treba pripasti primarno entitetima. Imovina dobijena sukcesijom koja je van BiH i odnosi se na ambasade, konzularno diplomatska predstavništva i slično može biti uknjižena na nivo BiH. Kako god, pitanje imovine riješeno je Dejtonskim sporazumom i Ustav kaže da ono što izričito nije dato BiH i njenim institucijama, pripada entitetima”, rekao je Dodik.

On kaže da se na tom planu Ustavni sud BiH ponaša vanustavno, te da je, između ostalog, poništio pravo Srpskoj da je ona vlasnik imovine, poput poljoprivrednog zemljišta i šuma.

Dodik je zahvalio Varheljiju za razmijevanje i što je došao večeras u Banjaluku jer je dijalog najbolja osnova za rješavanje problema u BiH.

“Ovo je značajna posjeta Srpskoj i veoma cijenimo napore komesara Varheljija da dođe i razgovara sa rukovodstvom Republike o aktuelnoj situaciji u BiH. I da razgovaramo o evrointegracijama kako bismo participirali i bili korisnici velikog investicionog plana i paketa EU za zapadni Balkan”, rekao je Dodik.

On je dodao da Srpska podržava Ustav BiH i očekuje to i od drugih, ne samo domaćih, već i stranih faktora.

“Nemamo nikakav plan za secesiju i poštujemo slovo Ustava BiH i Dejtonski sporazum, što i činimo. U vezi sa opštom galamom kada je riječ o određenim aktivnostima i najavljenim sankcijama, mi možemo jasno reći da nas to ne dodiruje i da ćemo sprovoditi naše politike uz spremnost za dijalog, razgovor i dogovor, kako smo ranije predložili”, rekao je Dodik.

Sastanak Dodika sa Varheljijem održan je u zgradi Vlade Republike Srpske.Nakon ovog sastanka, održan je i sastanak Dodika, predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića sa Varheljijem.

SRNA

PrethodniSTANARI SE VRATILI U ZGRADU U RAŠKOVCU
SlijedećiOPREDJELJENJE SRPSKE – DIJALOG ZASNOVAN NA POŠTOVANJU USTAVA BiH