6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

BEZ TITULE, ALI BOGATIJI ZA NEOBIČNO ISKUSTVO

Najnovije vijesti

Braća Miloš i Slađan Janjanin vratili su se sa, slobodno se može reći, neobičnog bokserkog putovanja. Naime, čuveni prijedorski bokseri, bili su u Togou, državi koja se nalazi u zapadnom dijelu Afrike.

Tamo je Miloš boksovao protiv Kouami Folu Kuege, poznat i kao “Princ Togoa”, za interkontinantalnu titulu u UBF verziji, u velter kategoriji. Kao pobjednik je izašao Kuega, ali kako kaže Milošev brat Slađan, radi se o u najmanju ruku čudnoj odluci sudija.

– Meč je završen u 4. rundi, sudijskim prekidom. Ali mora se reći da je Miloš u prve dvije runde bio vidljivo bolji od domaćeg borca, možda čak i u trećoj rundi – navodi Slađan, kojem nije najjasnije zbo čega je meč prekinut.

Sam Slađan boksovao je revijalni profesionalni meč u kojem mu je protivnik bio domaći borac Triki Komei. Prijedorski borac savlado je “domaćina” tehničkim nokautom u trećoj rundi. No, mora se reći da se radilo o jednoj izuzetno napornoj ekspediciji, i poteškoće sa kojima su se braća Janjanin susreli daju poseban pečat njihovim rezultatima. Prvo se sam odlazak u Togo pretvorio u svojevrsnu avanturu. Put je trajao 48 sati, a prva prepreka je iskrsla već u Istanbulu, gdje su prijedorski bokseri zadržani zbog provjere viza, koje su bile sasvim uredne.

A nakon toga im je let preusmjeren za Maroko, umjesto u Ganu, koja graniči sa Togom. Nakon tri aviona koja su promijenili, i dva dana putovanja, konačno su stigli na svoju destinaciju, priča nam Slađan.

Hotel u kojem su boravili nalazio se u gradu, ali samo mjesto na kojem su se održale borbe bilo je dalje, u srcu džungle.

– Kongresna palata u kojoj su održane borbe nalazila se u nekom seocetu, u samoj džungli. A da bi od hotela do nje došli trebalo je gotovo sedam sati putovanja. A dok putuješ kroz džunglu toliko dugo ne može da se ne pomisli gdje se tačno ide i šta te tamo čeka – kaže Slađan.

Imali su bokseri i naoružanu pratnju, njih desetak sa dugim cijevima. Sav taj napor, uz neobilno suđenje, nije išao na ruku Milošu koji uprkos dobroj brobi nije uspio da skine krunu sa glave “Princa Toga”. Braća su se zahvalila organizatorima, naročito na brizi o njihovoj bezbjednosti u Africi. A istorija sporta pokazala je da samo najveći bokseri imaju čast da se bore na ovako neobičnim i egzotičnim lokacijama ( poput čuvene borbe Muhameda Alija i Džordža Formana u Zairu 1974. ).

Z.J.