-1.2 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

Biblioteka nagradila najaktivnije čitaoce (video)

Najnovije vijesti

Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ danas je tradicionalno nagradila najaktivnije čitaoce u 2018. godini, povodom obilježavanja 24. maja, Dana i krsne slave Biblioteke. To su: Jelena Nidogon, penzioner, Miroslav Bratić, učenik Građevinske škole, Marija Ivković, učenica OŠ „Branko Ćopić“, Vladimir Knežević, mašinski tehničar u penziji i umjetnik, te Danilo Drašković, doktor medicine.

Jelena Nidogon član je prijedorske biblioteke već 40 godina. Ona je pozvala svoje sugrađane da, poput nje, njeguju ljubav prema pisanoj riječi. – Čitam lakšu literaturu, ono što me opušta, ne volim teške teme. Čitam, maltene, otkad znam za sebe, to me ispunjava. Poručila bih i ostalima da čitaju knjige, da pronađu zadovoljstvo u tome, a ne samo da budu na društvenim mrežama – rekla je naša sugrađanka.

Učenica Marija Ivković, uglavnom, uzima knjige prilagođene njenom uzrastu, a među omiljenima joj je “Džeronimo Stilton”. – Idem u peti razred, odlična sam učenica, a volim da čitam baš kao i moje dvije sestre – jasna je Marija. Priznanje za najaktivnijeg čitaoca u 2018. godini, bilo je prijatno iznenađenje za Danila Draškovića, koji je stručnu literaturu gradske biblioteke koristio za spremanje ispita.

Priznanja i poklone na prigodnoj svečanosti, najaktivnijim čitaocima uručila je bibliotekar-informatičar Snežana Đikić. Ona je podsjetila da u multimedijalnom prostoru Gradske čitaonice godišnje imaju oko 400 korisnika te da nude stručnu građu, stranu literaturu i informatički kutak. – Nagrađivanje najaktivnijih čitalaca je u čast knjige i njegovanja čitalačkih navika, a traje više od 15 godina. Ovo je lijep početak dešavanja, primjerenih Danu i slavi Biblioteke, kada proslavljamo Ćirila i Metodija, zaštitnike naše kuće, rodonačelnike slovenske pismenosti, jezika i kulture i reformatore – rekla je Đikićeva.

Povodom obilježavanja Dana biblioteke, građanima je, do 23. maja, omogućen besplatan upis. Sutra će u Narodnoj biblioteci biti priređena izložba umjetničkih slika iz Zavičajne zbirke ove ustanove, sa početkom u 19 časova. U srijedu će u Gradskoj čitaonici, takođe u 19 časova, biti održani „15. majski susreti mladih pjesnika“.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!