Siniša Lukić i Damjan Stupar, članovi Biciklističkog kluba „Kozara“, državni su prvaci Bosne i Hercegovine u brdskom biciklizmu. Oni su osvojili zlatne medalјe na Državnom prvenstvu koje je održano u Bihaću. Lukić je bio prvi u konkurenciji juniora u disciplini XCO, a iza sebe je ostavio sedam konkurenata. Ovo je šesti put kako osvaja ovu titulu.

– Sama trka bila je zanimlјiva, a staza tehnički zahtijevna. U prilog nam ide to što je sunce isušilo stazu. Dan ranije padala je kiša, a  da je tako ostalo, bilo bi daleko teže za vožnju. Sveukupno, sve je bilo dobro – kaže Lukić.

Ovim je zaradio novih 40 bodova za svjetsku rang-listu na kojoj trenutno zauzima sedamdesetu poziciju. Bilo bi i više bodova, ali epidemija je učinila svoje, tako da je Siniša „u manjku“ za 15 trka. Damjan Stupar bio je prvi u disciplini XCU, u usponu na stazi dugoj 16 kilometara sa 600 metara visinske razlike. 

– Bila je teška trka, jer se vozi samo uspon. To i nije baš trka koja meni odgovara, budući da sam malo teži vozač, ali ipak sam došao do prve pozicije – rekao je Stupar.

Treba istaći da je Stupar učestvovao i u XCO trci, gdje je bio drugi, odmah iza Lukića. Obično je državno prvenstvo bilo na sredini  sezone, kad su biciklisti u dobroj formi. Ove godine, zbog epidemije, prvenstvo je bilo prva trka u sezoni, pa je ovaj uspjeh samim tim i veći. Na svoje bicikliste, ponosni su u BK „Kozara“, jer konstantno pokazuju da se trud, rad i ogromna volјa isplate, a to najbolјe pokazuju rezultati. Prilika za nove uspjehe dolazi već ove nedjelјe, kada će Lukić i Stupar nastupiti na biciklističkom maratonu „XCM Hercegovina 2020“ u Blidinju.

Z.J.