2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

Biciklom od Duizburga do Prijedora (video)

Najnovije vijesti

Adi Piterle, sedamdesetogodišnji Nijemac, nakon 14 dana putovanja stigao je iz okoline Duizburga u Prijedor u goste dugogodišnjem prijatelju Mili Aleksiću. Za to vrijeme, prešao je put dug 1.600 kilometara.

Ljubav prema biciklizmu, prije mnogo godina, spojila je pedesetpetogodišnjeg Prijedorčanina Milu Aleksića i sedamdesetogodišnjeg Nijemca Adia Piterlea. Prije nekoliko godina, planirali su zajedničko putovanje biciklima iz Njemačke u Republiku Srpsku, ali je Mile nakon teže povrede kuka i ramena, od te namjere morao odustati. Adi nije, pa je planirano putovanje obavio ovih dana. Prije 14 dana krenuo je, kako kaže, iz Duizburga u posjetu prijatelju Mili i to, naravno, biciklom.

– Od 14 dana, dva  nisam mogao putovati zbog kiše, a bilo je dosta uspona i nizbrdica koje ne idu u prilog nama biciklistima – kaže Adi koji je zajedno sa prijateljem  Milom  učestvovao na brojnim međunarodnim biciklističkim trkama. Najviše im je u sjećanju ostala trka od Milana do San Rema.

Adi je dnevno prelazio između 80 i 120 kilometara, zavisno od težine puta.Tom prilikom prošao je kroz Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, a odmarao je najčešće u malim gradovima gdje je pronalazio jeftine smještaje. U Republici Srpskoj, kaže, nije prvi put. Ranije je bio već dva puta, a priroda i ljudi su, tvrdi, predivni.

Kada odmori i obiđe Kozaru i njenu okolinu, Adi će se za Njemačku vratiti jadranskom magistralom do Trsta, a onda preko Švajcarske i Austrije ući u svoju rodnu zemlju. Inače Adi je, i pored lijepih godina, još uvijek u dobroj kondiciji, a biciklom je, kaže, obišao skoro cijelu Evropu, a nedavno i Novi Zeland uzduž i poprijeko. Njegov domaćin i prijatelj Mile najavljuje njihova dalja učešća na međunarodnim takmičenjima za koja, kako veli, moraju obaviti i određene pripreme.

P.Š.