11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

BiH DEVETA U SVIJETU PO POSTOTKU PUŠAČA

Najnovije vijesti

Nacionalni dan bez duvanskog dima Bosna i Hercegovina, ove godine, dočekuje kao devete zemlja u svijetu po postotku pušača u odnosu na broj stanovnika. To pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije koji kažu da oko 38 odsto stanovnika BiH, starijih od 15 godina, konzumira duvanske proizvode.

Sa Novom godinom došle su i veće cijene cigareta, ali kako kaže dr Sanja Kecman-Prodan, specijalista porodične medicine, upitno je koliko to pomaže smanjenju broja pušača.

Država je povećala akcize, ali većina pušača, umjesto da prestane pušiti, preorijentiše se na kupovinu rezanog duvana nepoznatog porijekla i sumnjivog kvaliteta, navodi Kecman-Prodanova, i dodaje da je potrebna šira edukativna aktivnost o opasnostima duvanskog dima. Kako će i u kolikoj mjeri organizam da se oporavi nakon prestanka pušenja, zavisi od mnogo faktora.

dr Sanja Kecman-Prodan
dr Sanja Kecman-Prodan

– Ulogu igra kada je neko počeo pušiti, koliko cigareta dnevno puše i slično. Ono što je značajno, pet godina po prestanku pušenja zdravstveno stanje se u velikoj mjeri poboljšava, a nakon 15 godina rizici su gotovo isti kao kod nepušača – kaže Kecman-Prodanova. Ono što je sigurno jeste da pušenje šteti organizmu pušača, a putem  pasivnog pušenja i ljudima u njihovoj blizini.

Z.J.

foto: Giga