Aerodrom „Urije“ danas je domaćin 15. po redu Blanik kupa „Prijedor 2020“, na kojem se takmiči 28 pilota jedrilica iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, te Srbije i Crne Gore. Planirano je bilo i učešće jedriličara iz Slovenije i Sjeverne Makedonije, ali to nije bilo moguće zbog epidemiološke situacije. Ipak, najvažnije je da takmičenje prođe u najboljem redu i da bezbjednost bude na prvom mjestu, rekao je direktor kupa Ljubiša Aramanda.

– Uprkos cijeloj situaciji uspjeli smo i ove godine da održimo naš Blanik kup. Ali takvi smo mi sporisti. I želimo da ovo traje i živi. Aerodrom “Urije” je jedan od najboljih u BiH i regionu, a Aeroklub “Prijedor” jedan od klubova sa najbogatijom tradicijom – kaže Aramanda.

On je dodao da se u okviru Blanik kupa održavaju i otvorena prvenstva Republike Srpske i BiH u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

Organizator takmičenja je Aeroklub “Prijedor”, a generalni pokrovitelj je Grad Prijedor. U ime gradonačlnika, takmičare je pozdravio Stevica Dronjak, šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i NVO.

– Ovo je jako bitna sportska manifestacija za grad, a Gradska uprava, na čelu sa gradonačelnikom, nastoji da podrži sva sportska dešavanja u Prijedoru. Uz Blanik kup smo od samog početka, podržavamo ga sad, a to ćemo raditi u budućnosti – poručio je Dronjak.

U Prijedor se po peti put vratio i Slobodan Đurović, iz Aerokluba “Trstenik” iz Srbije, koji je dodo da mu je drago što je tu da podrži Blanik kup kao takmičar, ali i sa stručne strane.

-Ovo je jedna od najstarijih manifestacija ove vrste, na koje se rado odazivaju piloti iz regiona. Nažalost, dobar dio takmičara nije mogao da dođe. Ali oni su nam dali podršku preko društvenih mreža, iako fizički nisu tu – rekao je Đurović.

Korona je uticala na  sve sfere društva pa tako i sport, kaže Meho Emkić iz Aerokluba „Tuzla“, pa mu je zato naročito drago što se Blanik kup ipak održao.

– Drži nas entuzijazam, i dobro prijateljstvo između svih klubova u regiji. To se vidi po odzivu na takmičenja. Želimo da ovo podržimo, da ovo traje i želimo svu sreću našim prijateljima iz Aerokluba „Prijedor“ – izjavio je Emkić.

Nekima je ovo bilo i prvo takmičenje, poput Boška Kosića, pilota Aerokluba „Prijedor“.

– Ja letim već četiri godine. Za mene, cijela poenta ovih takmičenja nije pobjeda, već druženje.Važno  je bilo da kup održimo i ove godine, da pokažemo da možemo i da održimo tradiciju. Jer bila bi šteta da se ovo propusti – rekao je Kosić.

Piloti se takmiče u preciznom slijetanju jedrilice “Blanik 13”, po kojoj takmičenje i nosi ime.

Z.J.