20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

BOGATA SU DRUŠTVA KOJA IMAJU PRINCIP EFIKASNOSTI

Najnovije vijesti

Udruženje građana “Srpsko- grčko bratstvo i prijateljstvo” organizovalo je javnu tribinu na temu „Zašto su neke nacije bogate, a neke siromašne“. O tome je govorio penzionisani profesor beogradskog Univerziteta Miodrag Zec, koji je rodom iz Donjeg Jelovca.

„Bogata su društva koja imaju princip efikasnosti. A poželjna su društva koja kombinuju princip efikasnosti i socijalne pravednosti. Vrlo su različiti balansi između efikasnosti i pravednosti. Mi Srbi nažalost često tumačimo sticanje bogatstva kao remećenje pravednosti, ali ispada da u bogatim društvima i oni koji su najsiromašniji bolje žive nego srednja klasa u nekim drugim državama.“, rekao je između ostalog profesor Zec.

Profesor Zec  naglašava da je znanje najvažniji i jedini ljudski resurs koji se trošenjem uvećava. Društva su bogata ako znaju da koriste jedan važan resurs, a to je ljudsko znanje. Mi smatramo da su bogati oni koji su nekome nešto oteli. A ti da bi oteo nekome nešto, moraš biti obrazovan, moraš imati sredstva da otmeš. To nije stvar volje, možda bi i mi oteli nekome, ali ne stižemo da otmemo. Mi se ovdje otimamo međusobno, a neko otima Indiju, otima Pakistan, otima Rusiju, otima nešto drugo“.

I Nebojša Savanović, predsjednik Udruženja građana “Srpsko- grčko bratrstvo i prijateljstvo”, koje je organizator tribine, ljudske resurse stavlja u prvi plan, napominjući da je cilj ovakvih predavanja pokušaj da se doprinese kretanju u pravcu rješavanja problema. „Najvrjedniji resursi u svakoj ekonomiji su ljudi. To je kapital koji nema cijenu. Vi možete preko noći naći rudu i iskopati je, ali čovjeka morate napraviti, morate odgojiti, da završi osnovnu i srednju školu, fakultet, da  postane stručnjak pa da imate kadar. Primjera radi, mi ne možemo doktora dobiti za dan, ali možemo kupiti mašinu na kredit za dan, ali nema ko da snima sa tim aparatom ako se doktor nije iškolovao“, kaže Savanović.

Govoreći na javnoj tribini u Prijedoru koliko je važno znanje, profesor Zec je naglasio da su često najbogatija društva ona koja nemaju prirodne resurse i koja imaju kult stvaranja i kreiranja vrijednosti. U takvim društvima raspodjela nije  teška, istakao je profesaor Zec i dodao da je, kada nema kreiranja i stvaranja vrijednosti, raspodjela pitanje opstanka.

                                                                                                Z.S.