18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

DRLJAČA, PO ČETVRTI PUT, NAJBRŽI DO KRSTA

Najnovije vijesti

Hladna januarska zima nije spriječila hrabre i vjerujuće mladiće da, i ove godine, uđu u Sanu i zaplivaju za Časnim krstom te tako ispoštuju običaj koji se veže za Bogojavljenje. Prethodno je u Crkvi Svete Trojice služena liturgija, a gradskim ulicama je prošla Bogojavljenska litija, koja je završila na obali rijeke Sane. Hladno vrijeme i snijeg koji je okovao njene obale, nisu pokolebali 43 najodvažnijih plivača. Do Časnog krsta, kao i prethodne tri godine, prvi je doplivao Danijel Drljača.

– Bili su ovo najteži uslovi za plivanje do sada. Mnogi se nisu usudili ni da izađu iz kuća, a kamoli da zaplivaju u ovako hladnoj rijeci – rekao je Danijel Drljača, koji je dodao da je srećan što je, po četvrti put, prvi stigao do Časnog krsta, u četvrtoj Bogojavljenskoj litiji u gradu na Sani. Temperatura vazduha, koja se nalazila na trećem podioku ispod nule, bila je neprijatna i posmatračima, a kako je bilo plivačima, to samo oni znaju. Vodu je osveštao protojerej stavrofor Mladen Majkić koji je poručio da Bogojavljenska litija i plivanje za Časnim krstom dovoljno govore o ljubavi i vjeri svih koji su došli da prisustvuju ovom događaju, a naročito plivača.

Mladen Majkić
protojerej stavrofor Mladen Majkić

– U hrabrosti ovih plivača, vidimo ljubav i žrtvu kojom su oni pobijedili studen. Zajedno se raduju, kao da su svi pobijedili. A i jesu svi pobjednici. Mi, koji nismo plivali, treba da se dotaknemo svete vode i jedne druge pozdravimo sa: “Bog se javi” – rekao je Majkić.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su brojni građani Prijedora, koji su ispunili obje obale rijeke Sane u blizini Hotela “Prijedor”. I gradski most, okićen zastavama, vrvio je od zainteresovanog naroda. Masovan odziv građana obradovao je i gradonačelnika, koji je ponosan na ovaj običaj.

– Poslije prekida, u Prijedor je ponovo vraćena ova manifestacija. Momci junačkog srca hrabro su isplivali do Časnog krsta u hladnoj vodi Sane. Svim plivačima, ali i građanima, poželio sam sreću, mir, blagostanje i zdravlje u ovoj godini. Ponosni smo na ovu drevnu tradiciju, ali i na veliki broj ljudi koji u njoj učestvuju – izjavio je gradonačelnik Milenko Đaković.

O bezbjednosti građana i plivača brinuli su pripadnici Centra javne bezbjednosti Prijedor i Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor. U pripravnosti su bile i ekipe Hitne pomoći, a komunikaciju su olakšali i članovi Radio kluba „Kozara“. Organizatori Manifestacije bili su Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor i Grad Prijedor. Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obilježava uspomena na Hristovo krštenje na rijeci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”. Tog dana u svim pravoslavnim hramovima osvećuje se voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se vjeruje da ima blagodatna i ljekovita svojstva.

Album sa fotografijama sa ovog događaja možete pogledati OVDJE!!!

Z. Jelić

foto: Giga