-1.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

BOGOMOLJA OD GLINE, PLJEVE, PRUĆA I DRVETA

Najnovije vijesti

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Marinima sagrađena je od gline, pljeve, pruća i drveta i odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da je proglasi nacionalnim spomenikom, očuvanje i zaštita ovog objekta postaju izvjesniji.Inicijativa za zaštitu takozvane crkve šepernjače, jedinstvene u Republici Srpskoj po svojoj građi, pokrenuta je prije nekoliko godina i najprije je rezultirala prethodnom zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

“U arhivskim izvorima, naročito stručnoj literaturi, crkva u Marinima se ne pominje, tako da ne postoji pouzdan podatak o vremenu izgradnje. Na osnovu kazivanja mještana i graditeljskih karakteristika može se pretpostaviti da je crkva sagrađena u 19. vijeku”, navodi se u rješenju Zavoda od 1. decembra 2016. godine.
Crkva se nalazi na Šarčevica brdu na teritoriji opštine Oštra Luka, a u blizini teritorija grada Prijedora i opština Sanski Most i Novi Grad, dok u administrativnoj podjeli Srpske pravoslavne crkve pripada crkvenoj opštini Marini hadrovačke parohije u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj. U neposrednoj blizini nema kuća, a pripada joj tridesetak domaćinstava.

“Osveštana je daleke 1888. godine. Tridesetih godina prošlog vijeka daščani krov zamijenjen je crijepom i odavno su joj potrebni konzervacija, restauracija i sanacija”, kaže sveštenik, protojerej stavrofor Miladin Tešanović, paroh hadrovački.

Opština Oštra Luka dala je Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pozitivno mišljenje i saglasnost na vođenje procedure proglašenja ove crkve nacionalnim spomenikom i dostavila neophodnu dokumentaciju iz svoje nadležnosti.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na sjednici održanoj 21. marta ove godine proglasila je ovu crkvu nacionalnim spomenikom.

izvor: Srna