Bogosluženja i molitve se obavljaju prema propisima

Sva upustava, propise i naredbe od strane Štaba za vanredne situacije a u vezi sa novonastalom situacijom izazvanom korona virusom, poštuju i prijedorske vjerske zajednice. Bogosluženja i molitve obavljaju se uz prisustvo minimalnog broja vjernika ili bez njih.

Rimokatolička crkva ovih dana počinje slaviti najveće tajne hrišćanske vjere. Već u narednu nedelju  slavi se Isusov ulazak u Jerusalem i time započinje velika ili sveta sedmica, kaže prijedorski župnik Marko Vidović  dodajući da ove godine  po odredbama vlasti kako civilnih,  tako i crkvenih obredi će se obavljati  bez vjernika.

-Ono što smo pominjali cijelo vrijeme proteklih godina to ćemo raditi u crkvi i ove godine al samo bez vjernika. Mnogi me pitaku pa kako će to biti , ja sam rekao da možda tad u crkvi bude dvoje troje vjernika koji će sjesti na određenu razdaljinu i slavićemo liturgiju i obrede kao da je puna crkva- rekao je Vidović.

Nalazimo se u vremenu kada je čitav svijet zaokupljen ovim događajem vezanim za virus koji se brzinom svjetlosti širi svijetom, ali mi kao vjerujući i odgovorni ljudi moramo gledati na to iz dva aspekta jednog kao zdravstvenog a drugog kao nas odgovornih i vjerujućih ljudi, rekao je jerej Mladen Majkić dodajući da će ovo proći ali će ostaviti svakako pozitivan uticaj na ljude da se mijenjaju i duhom i tijelom.

 On je istakao da se bogosluženja u svetim hramovima  svakao održavaju u svojim redovnim terminima svakako uz minimalan broj vjernika.

 -Tu se potvrđuje ona gospodnja gdje gospod reče gdje se dvoje ili troje saberu tu sam i ja sa njima, što znači da kvalitet svetih bogosluženja ne zavisi od toga koliko nas je u hramu nego da taj kontinuitet ide svojim redovnim tokom- rekao je Majkić.

Po riječima Huseina efencije Velića glavnog gradskog imama i Islamska zajednica u BiH  dobila je jasne instrukcije  od  reisu l uleme gdje su  vjerske aktivnosti sveli na minimum , a onda još strožije mjere da se u džamijama ne obavljaju zajednički namazi i da se oni obavljaju kod kuće .

-Imami uče samo ezan poziv na namaz a to je znak da nam je nastupilo vrijeme namaza i da džematlije obavljaju svoj namaz svoju molitvu u kućama. Takođe što se tiče najznačajnijeg namaza, džuma namaza petkom,  i ona je svedena na minimum u tom smislu da samo dva, tri čovjeka, koji ne spadaju u kategoriju rizične grupe, sa imamom i mujezinom obave džuma namaz- rekao je Velić.

Vjerski predstavnici ističu i to da su sve vjerske manifestacije otkazane do daljnjeg, a da se sahrane obavljaju, po njihovim i preporukama Štabova za vanredne situacije što znači u prisustvu samo uže rodbine.

P.Š.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!