5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

BOLESTI SAVREMENOG DOBA (VIDEO)

Najnovije vijesti

Srčani i moždani udar, dijabetes, tumori, depresija, sve su to bolesti savremenog doba. Glavni uzorci ovih bolesti su način života, kalorična i preslana hrana, te premalo kretanja, smatra dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine, koji je proteklog vikenda održao predavanje u Prijedoru na temu “Bolesti savremenog doba – prepoznavanje i prevencija”.

– Nauka i farmaceutska industrija smišljaju nove lekove, pojavljuju se određeni medicinski aparati i imamo razvoj medicinske nauke, ali jedan apsurd se tu dešava, ljudi su ipak sve više bolesni – tvrdi dr Ivanov.

dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine

Savremeni čovjek negdje očito pravi grešku. – Savremene bolesti koje su nas snašle su upravo bolesti jednog nezdravog, neprirodnog, bolesnog životnog  stila.  Kad kažem životni stil, mislim pre svega na ishranu i odsustvo fizičke aktivnosti, 2004. godine SZO je izdala jedno saopštenje, gde je vrlo jasno i precizno rečeno da savremeni čovek boluje, jer pravi ozbiljne greške u oblasti ishrane i jer se zaboravio kretati – dodaje Ivanov.

Kako smatra dr Ivanov, postoji deficit fizičke aktivosti i još jedan važan deficit, a to je deficit vitamina D, zato što smo pobjegli od Sunca i sunčeve svjetlosti.

M.Stegić