Od 1. septembra svim dijaliznim pacijentima u Republici Srpskoj dostupna je najsavremenija metoda dijalize – hemodijafiltracija. Ova metoda dijalize unapređuje zdravstveno stanje pacijenata, kao i jeftinija hemodijaliza i hemodijafiltracija, po cijeni od po 103 evra. Brojne su prednosti ove metode – manje mogućnosti komplikacija koje zahtijevaju dodatne tretmane, bolja kontrola krvnog pritiska, bolji uticaj na ispravak anemije, bolje uklanjanje neželjenih molekula.

doktor Ljubomir Vuković, načelnik Dijaliznog centra Prijedor

Kako objašnjava doktor Ljubomir Vuković, načelnik Dijaliznog centra Prijedor to je naprednija metoda od hemodijalize, a za pacijente znači bolјa, kvalitetnija i jeftinija dijaliza, a za što je resorno ministarstvo zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS i Kompanijom “Frezenijus” potpisalo ugovor, te ga primjenjuju od 1. septembra. Dijalizni centar Prijedor zadovoljava sve uslove i standarde primjenjivanja ove metode, a samo jedan pacijent u ovom Dijaliznom centru nije na hemodijafiltraciji, zato što kod njega postoje kontraindikacije za prevođenje na ovu metodu dijalize.

Hemodijafiltracija, koju je do sada primao samo mali procenat teže oboljelih, unaprijediće zdravstveno stanje, a samim tim i kvalitet života pacijenata. Hemodijalizu će i dalje primati samo oni pacijenti koji imaju kontraindikacije, odnosno čije je zdravstveno stanje takvo da ne mogu primati hemodijafiltraciju.

M.Stegić

Foto: Giga

PrethodniNADE „RUDAR-PRIJEDORA“ NIŽU POBJEDE
SlijedećiUHAPŠENA DVA LICA OSUMNJIČENA ZA KRAĐU ZLATNE OGRLICE