BOLOVANJE ZA RODITELJE DOK JE DIJETE NA BOLNIČKOM LIJEČENJU

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske prošle godine je proširio prava iz ove oblasti, u želji da izađe u susret svojim osiguranicima. To je naišlo na dobar odjek i na nivou Filijale Prijedor, koja ima 112.820 osiguranih lica s područja šest lokalnih zajednica, od čega je 65.249 iz Prijedora. Neka od proširenih prava odnose se na finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje od strane Fonda zdravstvenog osiguranja, što se dotad odnosilo samo na dva pokušaja, rekao je Dalibor Pavlović, direktor Filijale Prijedor FZO RS. Oboljelima od rijetkih bolesti omogućeno je liječenje bez plaćanja participacije. Od prvog aprila prošle godine izmijenjen je pravilnik Fonda kojim se omogućava osiguraniku odlazak na produženu medicinsku rehabilitaciju. Ostvarivanje ovog prava od tog perioda je pojednostavljeno i omogućeno je lakše dobijanje banjskog liječenja. Fond zdravstvenog osiguranja je, po Pavlovićevim riječima, u protekloj godini donio efektne mjere u cilju borbe protiv malignih bolesti. I kod nas su, o trošku Fonda, dostupna četiri nova inovativna lijeka oboljelima od metastatskog melanoma, kao i karcinoma pluća, koja su u svijetu skoro stavljena u upotrebu.

– Fond je u 2018. među prvima počeo da finansira rekonstrukciju dojke za sve žene koje su oboljele od raka dojke i u tome prednjačimo u odnosu na region, jer, primjera radi, FBiH još uvijek za svoje osiguranike ne finansira ovaj operativni zahvat – ističe Pavlović.

Pored lijekova koji su odranije dostupni oboljelima od tuberkuloze, prošle godine im je obezbijeđen novi lijek – levofloksacin, za liječenje multirezistentne tuberkuloze. Dalibor Pavlović podsjeća da je i u 2019.  nastavljena saradnja sa Atomskom banjom u Trepči, čime je omogućeno liječenje multiple skleroze njihovim osiguranicima. Između ostalog, od ove godine omogućen je odlazak na bolovanje roditeljima u trajanju bolničkog liječenja njihovog djeteta.

– FZO RS je maksimalno pojednostavio proceduru, pa za odobravanje bolovanja nije potrebno komisijsko odlučivanje, već samo otpusno pismo iz bolnice za osiguranika čije se dijete nalazi na bolničkom liječenju – pojašnjava Pavlović.

D. S.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!