1.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

BORAČKA ORGANIZACIJA PRIJEDORA DALA PODRŠKU REFERENDUMU

Najnovije vijesti

Deveti januar je dan kad je rođena i osnovana Republika Srpska i taj datum se, nakon sporne odluke Ustavnog suda BiH, mora braniti  najdemokratskijim pravom – izjašnjavanjem građana na referendumu, poručeno je sa sinoćnje sjednice Predsjedništva Boračke organizacije grada Prijedora.

„Da“ svenarodnom referendumu o Danu Republike Srpske, na konferenciji za novinare, potvrdio je i Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedora, koji je pozvao boračku populaciju i građane da 25. septembra izađu na referendum i svojim glasom daju punu podršku obilježavanju Dana Republike Srpske.

Osim boračkog „da“, iza referendumskog izjašnjavanja stoji i podrška Narodne skupštine i svih političkih partija, zbog čega ga, kako ističe Predojević, smatraju i obavezom Boračke organizacije koja je u stvaranju Republike Srpske udarila svoj pečat.

– Inicijativu Milorada Dodika, legitimnog predsjednika Republike Srpske, kao i odluku Narodne skupštine Republike Srpske, Boračka organizacija grada Prijedora smatra svojom obavezom da podrži kao odluku legitimnih organa i institucija, prvenstveno Narodne skupštine kao najvišeg organa zakonodavne vlasti Republike Srpske – rekao je Predojević.

Govoreći o argumentaciji koja upućuje na potrebu ovakvog izjašnjavanja Predojević je, uz ostalo, naveo i konstataciju da je preglasavanje u Ustavnom sudu BiH, po receptu dva bošnjačka predstavnika, plus tri stranca, postalo konstanta njegovog političkog karaktera, ali i način neuvažavanja, pa i ponižavanja srpskog naroda i njegovih legitimno izabranih organa i institucija.

– Kao borci, ali i kao ljudi, smatramo da se takvoj ustaljenoj praksi i takvom ponižavanju mora i treba stati u kraj i da se to referendumom o Danu Republike Srpske može legalno i legitimno postići – zaključio je Predojević.

Sporna odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS, da podsjetimo, usvojena je 26. novembra prošle godine na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem sudija iz srpskog i hrvatskog naroda.

R. Rečević