14.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

BORAVAK NA MORU ZA DJECU IZ UGROŽENIH KATEGORIJA

Najnovije vijesti

Već petnaestu godinu, Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske organizuje projekat “Socijalizacija djece RS”. Projekat podrazumijeva boravak na moru 1.800 djece koja spadaju u osjetljive kategorija sa teritorije cijele RS.

Djeca će boraviti u ljetovalištu Bečići na Crnogorskom primorju, a njihov boravak će biti organizovan u 13 desetodnevnih i jednoj osmodnevnoj smjeni, između 20. maja i 21. septembra. Pripremne aktivnosti za odlazak prijedorske djece na more provodi Centar za socijalni rad Prijedor.

Dunja Stojančić
Dunja Stojančić, sociolog u prijedorskom Centru za socijalni rad

– Ovaj projekat ima značajne ciljeve kao što su međuregionalno druženje, socijalizacija i integracija djece sa posebnim potrebama, kao i djece iz socijalno depriviranih porodica, stvaranje bar djelimično približnih uslova zadovoljavanja razvojnih potreba djece. Tu je i podsticanje ukupnog razvoja djece kroz osamostaljivanje, afirmaciju, podizanje nivoa socijalnih kompetencija, razvoj empatije itd – rekla je sociolog u prijedorskom Centru za socijalni rad, Dunja Stojančić. Ciljna grupa ovog projekta su djeca sa smetnjama u razvoju, sa hroničnim oboljenjima, bez roditeljskog staranja, djeca iz strukturalno i funkcionalno promijenjenih porodica, žrtve nasilja, trgovine ljudima, djeca čiji su roditelji korisnici novčane pomoći te brojne druge kategorije socijalno ugrožene djece. Takođe, Projektom su obuhvaćena i posebno talentovana djeca.

– Ovaj projekat je pokazao da donosi višestruku dobrobit za djecu. Ona se zadovoljna vraćaju sa mora, iako su odlazili u strahu od nepoznatog, naročito jer se radi o djeci koja nisu nikad prije boravila na moru. Međutim, kada se vrate, puni su utisaka, mnogo su toga naučili, osamostalili se, stekli nove prijatelje i jedva čekaju, ako im se pruži prilika, da ponovo borave na moru – kaže Stojančićeva.

U Projektu učestvuju djeca od šest do 15 godina, a u slučajevima da su ometena u razvoju, gornja granica je 17 godina. Konkurs je raspisan 6. februara i traje do 6. marta. Iz prijedorskog Centra za socijalni rad pozvali su roditelje da na vrijeme prikupe potrebnu dokumentaciju i podnesu prijave.

Z.J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!