4.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

BORBA PROTIV ARHITEKTONSKIH PREPREKA I PREDRASUDA

Najnovije vijesti

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, prilika je za jačanje svijesti gradjana i razumijevanje društva o problemima sa kojima se susreću ova lica. Visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva, problemi su koji su zajednički većini invalida. Prijedorčanka Dejana Vujnović nije dozvolila da je to što je vezana za invalidska kolica ograniči u njenim ambicijama. Školovala se, diplomirala ekonomiju, izradjuje nakit i konstatno se zalaže za bolji položaj lica sa invaliditetom.

dejana-vujnovic

Fokusirala se na uklanjanje arhitektonskih barijera u obrazovnim i kulturnim ustanovama. Tvrdi da u Prijedoru ima pomaka nabolje. Uz njeno zalaganje, prilagodjen je ulaz u prijedorsku biblioteku i gradsko pozorište, s tim da joj je želja da u ovoj ustanovi, u dogledno vrijeme, budu postavljene i unutrašnje rampe, kako bi osobe sa invaliditetom mogle gledati predstave. Iako ima diplomu fakulteta, Dejana u potrazi za poslom  nije imala uspjeha. Kako kaže, naišla je na odbijanje u javnim ustanovama u kojima je očekivala mnogo više razumijevanja. Nakon toga je izvukla zaključak da je borba jedina opcija koja preostaje osobama sa invaliditetom:

dejana-vujnovic

– Ostaje nam borba kroz senzibiliziranje javnosti da su osobe sa invaliditetom potpuno ravnopravni članovi društva. Potrebno je  prilagoditi bilo kakav prostor, odnosno ustanovu u koju invalidna lica mogu ući, dati im mogućnost da pokažu šta znaju i umiju, da  zaslužuju svoje mjesto u društvu – jasna je Vujnovićeva. Od velike koristi za osobe sa invaliditetom je personalna asistencija, za što se naša sugradjanka aktivno zalaže. U prvih deset mjeseci ove godine u Republici Srpskoj je, putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, zaposleno 40 invalida, za što je utrošeno 106.184 KM, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite. U isto vrijeme, poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom izvršen je povrat doprinosa u iznosu od 3.056.694 KM.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obilježava od 1982. godine.

D.S.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!