“Borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja”

I u Prijedoru je danas u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava iz Bijeljine, održan okrugli sto na temu “Borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja”. Projekat koji podržava Populacijski fond (UNFPA) Ujedinjenih nacija, završava se krajem februara.

Mirna Milanović, predstavnica Helsinškog odbora za ljudska prava iz Bijeljine, naglašava da je cilj projekta podizanje svijesti građana o ovoj jako osjetljivoj temi. Ističe da nije dovoljno zastupljena u medijima, a više informacija, po njenim riječima, nažalost nemaju ni građani. – Problem je i to što same žrtve nažalost nemaju dovoljno informacija o tome gdje, kako  i kome bi mogli da se obrate za pomoć – rekla je Milanović.

Seida Karabašić, predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, ističe da je ova tema posebno bolna i teška za žrtve seksualnog nasilja. Problem je što ove žrtve, po njenim riječima, nisu ostvarile čak ni svoja osnovna prava, a krajnji cilj je da se osjećaju koliko toliko sigurne i da ne budu izolovane.

Projekat “Borba protiv stigmatizacije žrtva seksualnog nasilja“ se realizuje u šest lokanih zajednica na području Republike Srpske. U projektu učestvuju predstavnici Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje, religijske zajednice i nevladin sektor.

M.Z.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!