20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

Boris Eremić, vršilac dužnosti direktora Galerije “Sreten Stojanović” GALERIJA JE BREND PRIJEDORA

Najnovije vijesti

“Kultura nam je svima potrebna. Publiku treba edukovati od malih nogu i na pravi način. Ne treba ići na kvantitet već na kvalitet, na suštinu. Prijedorska galerija je uvijek imala taj magijski momenat kada se kroči u nju, kao u pozorište. Preći liniju između realnog i irealnog, to je najznačajnije u umjetnosti, jer tada dolazi do svojevrsne katarze. Na nama je sada da tu suštinu forsiramo kroz različite programe”, rekao je Boris Eremić, v.d. direktora Galerije “Sreten Stojanović”, u razgovoru za “Kozarski vjesnik”.
Galerija “Sreten Stojanović”, nekadašnja “Galerija 96”, jedna je od najznačajnijih kulturnih ustanova, ne samo u gradu Prijedoru već u regionu. To nije samo mišljenje Prijedorčana, već eminentnih ljudi koji su dolazili u Galeriju.
“Dok je Tihomir Ilijašević bio direktor, postojala je u Beogradu parola: ko nije izlagao u prijedorskoj galeriji, nije nigdje izlagao. Ta šaljiva fraza govorila je o ogromnoj moći i energiji ove galerije koja je privlačila izuzetna imena iz svijeta književnosti, slikarstva, muzike i drugih branši”, rekao je Boris Eremić, koji je odnedavno postavljen na čelo ove ustanove.
Eremić je rekao da on nije novo lice u svijetu kulture i umjetnosti, a da je njegov dolazak na ovu dužnost prirodni proces nastavka bavljenja kulturom nakon projekta „Prijedor, grad murala“, vođenja ovdašnjeg Udruženja likovnih umjetnika i Škole slikanja.
„Maksimalno ću se potruditi da nastavimo i opravdamo priču o Prijedoru, gradu slikara, i o ovoj galeriji kao važnom faktoru u umjetničkom i kulturnom svijetu regiona“, rekao je Boris Eremić.
Jedna od manifestacija po kojoj je Galerija „Sreten Stojanović“ prepoznatljiva je Festival crteža i muzike koji će, ove godine, biti održan po šesnaesti put.
„Taj jedinstveni projekat predstavlja spoj muzike i slikarstva, gdje studenti i postdiplomci rade u prostorijama Galerije, a sve je popraćeno vrhunskim koncertima. Na 16. festivalu učestvovaće studenti sa Beogradske i Banjalučke akademije. Još pregovaramo oko muzičkih imena, ali ne sumnjam da će to biti neko ko će opravdati plejadu najvećih muzičara koji su dolazili ovde, poput Arsena Dedića, Vasila Hadžimanova i drugih“, rekao je naš sagovornik, koji je osam godina bio učesnik Festivala crteža i muzike. „Znam koliko je to značajno za jednog mladog čovjeka. Umjetnici dolaze u Prijedor, upoznaju se, razmjenjuju iskustva i prenose jednu lijepu priču o gostoprimstvu i kulturi našeg grada. Učesnici našeg festivala kasnije odrastaju i postaju velika imena, a mnogi su to već postali. NJihovi radovi ostaju u našem fundusu. Festival je fantastičan projekat koji je započeo pokojni Tihomir Ilijašević, jedinstven u BiH. Pored ‘Kustendorfa’, koji ima sličan program, jedini je tog tipa u regionu“, naglašava Boris Eremić. Po njegovim riječima, publika u prijedorskoj galeriji je raznovrsna. Čine je mladi, intelektualna elita i ljubitelji umjetnosti, koji su prepoznali ovu ustanovu kao oazu i mjesto istine, ljubavi, ljepote i druženja. „Na meni je da nastavim tu priču i dodam nešto od svoje energije. U svakom slučaju, Galerija već ima taj brend i Prijedorčani mogu biti ponosni, jer ona prevazilazi lokalne okvire“, ističe Eremić.
Po samoj definiciji, galerija se prvenstveno fokusira na izlagačku djelatnost, odnosno vizuelnu umjetnost, a prateći sadržaji su književni i muzički.
„Naravno, Galerija ne treba da se bazira samo na likovne programe već da se svim svojim kapacitetom otvori prema različitim sadržajima koji se nude. Pritom je važno biti selektivan. Prijedorska galerija je poznata po tome što u njoj nije mogao svako da izlaže, ona ima određen rejting i to je važno za ozbiljnost institucije i za neku referencu samog grada. Kod nas dolaze vrhunski umjetnici“, tvrdi Eremić.
U Galeriji „Sreten Stojanović“ održavani su i neki od pratećih sadržaja prestižnih književnih manifestacija poput „Književnih susreta na Kozari“, promocije te koncerti. U ovoj ustanovi su, kako kažu, otvoreni za saradnju i već dogovaraju nekoliko zanimljivih projekata.
Poredeći svoj dosadašnji rad i dolazak na čelo Galerije, Boris Eremić kaže da to podrazumijeva određenu zrelost.
„Na neki način sam odrastao u ovoj ustanovi, tako da za mene vođenje Galerije neće biti problem. Što se tiče izložbi, sve do februara iduće godine, ovaj prostor je popunjen. Zatekao sam već gotov plan i program koji je odabrao Umjetnički savjet putem javnog konkursa. Na meni je sada da pratim i dodam neki svoj pečat svemu tome“, rekao je Eremić.
Plan izložbenih aktivnosti u Galeriji “Sreten Stojanović” popunjen je do februara naredne godine. Nova uprava radiće na tome da Galerija ostane centar kulture i posjetiocima ponudi kvalitetne izložbe, promocije i koncerte.

Deborah Sovilj