U Prijedoru je danas održana prezentacija „Bosanskog atlasa ratnih zločina“ 1992. – 1995. u organizaciji Istraživačko-dokumentacionog centara iz Sarajeva, Mreže za izgradnju mira, Centra za mlade „KVART“ i foruma ZDF BiH.

Cilj je da prije puštanja „Bosanskog atlasa ratnih zločina“ u javnu upotrebu građani dobiju informacije o čemu je zapravo riječ, pojašnjava Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva. – Izuzetno je važno da u procesu suočavanja sa prošlošću imamo činjenice koje će biti javno dostupne, provjerljive i da oni kojih se to tiče, dakle građani, porodice žrtava, različite asocijacije, ali i mediji, naučne zajednice, dijaspora mogu doći na Atlas i koristiti ogromnu dokumentacionu osnovu za naučne radove i za svoj profesionalni rad, ali i za ono što zovemo kulturom sjećanja i porodičnom istorijom – rekao je Tokača.

Poslije popisa žrtava na red dolazi Atlas koji će omogućiti da sva dokumentacija, godinama sakupljana, bude javno dostupna. Prezentaciji je prisustvovala i Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora. – Evo mi smo danas došli na ovaj sastanak i zaista nisam vidjela tu mapu zločina u BIH, ali samo da bi dokazali istinu o čemu se radi, uvijek smo za to. Dešavali su se zločini na svim stranama, a moraju isto tako svi biti jednako obuhvaćeni kroz ovaj projekat koji radimo – saopštila je Karlica.

Jedan od organizatora „Bosanskog atlasa ratnih zločina“ je i Centar za mlade „KVART“, za koje ovo predstavlja nastavak otvaranja dijaloga i suočavanja sa prošlošću, ističe Branko Ćulibrk, izvršni direktor Centra za mlade „KVART“.  – U saradnji sa drugim organizacijama i udruženjima u BiH, pojedincima i pojedinkama pokušavamo da demokratizujemo proces suočavanja sa prošlošću, da otvorenije pričamo o svim temama i da doprinosimo stvarnom pomirenju u BIH – rekao je Ćulibrk.

Predviđeno je da u Atlasu ne postoje ideološke, vjerske ili etničke interpretacije ili ograničenja.

V.R.

PrethodniZA PROIZVODNJU PŠENICE IDUĆE GODINE 300 KM PO HEKTARU
SlijedećiKOZARAC: ZAČEPLJEN ŠAHT IZAZVAO PROBLEM S FEKALIJAMA (video)