BOSANSKI KULTURNI CENTAR: Ideju podržala 21 organizacija iz BiH i dijaspore

Na inicijativnom odboru za osnivanje Bosanskog kulturnog centra, u Prijedoru danas je prisustvovalo oko 30 predstavnika organizacija iz BiH i dijaspore, koji podržavaju ovu ideju.

Za predsjednika Incijativnog odbora za osnivanje BKC, izabran je Amel Siječić, profesor engleskog jezika i književnosti, predsjednik KUD „Osman Džafić“. Kaže da ih u ideji podržava 21 organizacija iz BiH i dijaspore, 15 KUD-a koji djeluju u sedam opština u slivu rijeke Une i Sane, iz Prijedora, Ključa, Sanskog Mosta, Novog Grada, Kozarske Dubice, Bosanske Krupe, Kostajnice, kao i šest organizacija koje se bave promocijom kulture u dijaspori, iz Hrvatske, Švicarske, Velike Britanie, Turske i Finske.

– To je oko 2.000 registrovanih i aktivnih članova. Mislim da je ovo tračak nade za sve ljude koji se bave kulturom – kaže Siječić i dodaje da imaju podršku dijaspore u budućem radu, u smislu promocije kulture BKC u ovim državama, a oni opet mogućnost da kulturu predstave u Prijedoru.

Cilj je po riječima Alme Semanić, člana Inicijativnog odbora za osnivanje BKC ujediniti sve kulture u BiH, u jedan spektar Bosanski kulturni centar.  -Zajednički cilj je da promovišemo, sačuvamo i unaprijedimo našu kulturu, a uvezujući sve integralne kulture, znači kulture svih naroda i nacionalnih manjina sa ovih područja. Raduje me što će to biti u mom gradu. Mislim da je to pozitivno za Prijedor  – kaže  Semanić. Podsjetila je da  je inicijativa o osnivanju Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru stara oko dva mjeseca.

Za predsjednika komisije za nadzor izabran je Sanel Jakupović, univerzitetski profesor, predsjednik UO Fondacije „Idriz Jakupović“, koji je naglasio da u ovoj inicijativi nema ni politike, ni drugih društvenih grupa osim onih koji se bave kulturom i promocijom kulture.

Osnivačka Skupština Bosanskog kulturnog centra biće, kako je najavljeno danas, održana 21. jula u Prijedoru.

M.Z

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!