6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

BREZIČANI: VEČE UZ TAMBURICU I VINO (video)

Najnovije vijesti

U Društvenom domu u Brezičanima sinoć je, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“, održan Međunarodni festival tamburaških orkestara i vina, na kojem je nastupilo sedam tamburaških orkestara iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Posebnu pažnju publike privukao je Ženski tamburaški sastav „Liberta“ iz Kaptola iz Hrvatske. Petra Marković, član ovog sastava, rekla je da je orkestar osnovan prije nešto više od godinu dana, a čini ga pet mladih djevojaka, koje gaje ljubav prema ovoj vrsti muzike. – Ljubav prema ovoj muzici desila se slučajno, još u osnovnoj školi. Pričalo se o promociji tambure i to je nas zanimalo i tako smo to zavoljele  – izjavila je ona.

Festival se održava u znak sjećanja na Novaka Savanovića, osnivača Tamburaškog orkestra pomenutog društva, a dio je manifestacije „Svetkovanje o Ognjenoj Mariji“. Dragan Savanović, predsjednik KUD-a „Milan Egić“, podsjetio je da je tradicija obilježavanja Svete Velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, u ovom prijedorskom selu, obnovljena prije više od 10 godina.

– To je slava hrama u Brezičanima i slava sela i povodom obnove tog zbora, rodila se ideja o Svetkovanju o Ognjenoj Mariji. Na ideju i prijedlog pokojnog Novaka Savanovića jedno veče je posvećeno tamburaškoj muzici – dodao je Savanović.

Svetkovanje o Ognjenoj Mariji biće nastavljeno večeras, kada će kod crkve posvećene Svetoj Velikomučenici Marini u Brezičanima biti održan Festival folklora „Da služimo Božu leturđiju“, dok će Sveta liturgija u ovom hramu biti upriličena sutra od 9.00 časova, a nakon toga biće poslužena i „Trpeza ljubavi“.

Ova manifestacija dio je „Prijedorskog ljeta kulture“.

B.D.