-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

BROJ NEZAPOSLENIH SA ZVANJIMA MAGISTAR I MASTER POVEĆAN ZA 40 ODSTO

Najnovije vijesti

Hiperprodukcija magistarskih i master zvanja ne vodi ničemu, odnosno sami su sebi svrha, ocjena je prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske koja pokriva šest lokalnih zajednica sa oko 220.000 stanovnika.
U 2016. godini smanjena je nezaposlenost svih struka – od visokoobrazovanih do nekvalifikovanih, i to u rasponu od pet do 12 odsto, dok se broj nezaposlenih sa zvanjima magistar i master povećao za čak 40 odsto.

Sa evidencije ove filijale prošle godine zaposlen je 4.451 aktivni tražilac posla, što je za 13 odsto više nego u 2015. godini i što je ujedno i najviši nivo zapošljavanja u proteklih 10 godina.

Najveći broj zapošljavanja u 2016. godini realizovan je u privredi, odnosno u realnom sektoru i to proizvodno-izvoznim kompanijama, mahom prehrambenoj, tekstilnoj i industriji kože i obuće, te u građevinarstvu, a najviše je zaposleno kvalifikovanih, sa srednjom stručnom spremom i nekvalifikovanih radnika.

Poslodavci koji su u 2016. godini zaposlili najveći broj nezaposlenih sa evidencije prijedorske filijale su obrazovne ustanove, keksara “Mira”, obućarska industrija “Nuti due”, “Prijedorputevi”, zdravstvene ustanove i “Bosnamontaža”.

“Uz naše posredovanje, a po javnom pozivu za zapošljavanje u NJemačkoj, zaposleno devet medicinskih tehničara opšteg smjera. Radne dozvole za rad u Sloveniji dobilo je 131 lice, a 30 lica je u proceduri dobijanja radne dozvole”, navodi se u informaciji o radu prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za 2016. godinu.

Na evidenciji nezaposlenih ova filijala lani je imala 12.538 lica ili za osam odsto manje nego u 2015. godini. Taj broj je u padu posljednjih 10 godina, ali podaci Poreske uprave Republike Srpske o broju nezaposlenih razlikuju se od podataka Zavoda, upravo zbog različite metodologije odnosno zbog računanja stvarno nezaposlenih u odnosu na aktivne tražioce posla.

“Mi smo se bavili analizom nezaposlenih aktivnih tražilaca posla koji se javljaju jedanput u 60 dana ili češće, informišu se, rade i sarađuju sa savjetodavcima u našim biroima”, navodi se u informaciji prijedorske filijale.

Osim biroa za zapošljavanje u gradu Prijedoru i opštinama Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Oštra Luka i Krupa na Uni, unutar prijedorske filijale djeluju i Centar za informisanje, savjetovanje i obuku /CISO/ u Prijedoru i Klub za traženje posla u Novom Gradu.

CISO je lani organizovao grupno informisanje za 1.175 novoprijavljenih lica, obuku za pisanje biografija za 784 lica, obuku za intervju s poslodavcem za 786 lica, profesionalno informisanje za 1.680 učenika osnovnih i srednjih, 751 individualno savjetovanje i 186 infopaketa, te je najvažniji rezultat zaposlenih 796 korisnika CISO usluga u 2016. godini.

Klub za traženje posla Novi Grad članove obučava u tehnikama i metodama aktivnog traženja posla i direktnoj komunikaciji s poslodavcem. Od svog osnivanja 2012. godine obuku je prošlo ukupno 181 nezaposleno lice, od kojih je 69 ili 38 odsto zaposleno sa indikacijama dužeg zapošljavanja.

izvor: Srna

foto: Arhiva