Svoja vrata danas su, između ostalih, otvorili ugostiteljski objekti, stomatološke ambulante, frizerski i kozmetički saloni. Termini se zakazuju putem telefona ili interneta, obavezno je nošenje zaštitne opreme, u kafićima i restoranima dozvoljeno je da najviše tri gosta budu za istim stolom. Ovo su samo neki od uslova, koje je neophodno ispoštovati.

– Ispoštovali smo sve uslove, kako bi rad sa pacijentima bio potpuno bezbjedan. Pacijenti se zakazuju preko telefona ili putem društvenih mreža. Važno je da pacijent dolazi sam, ukoliko je to moguće. Važno je da telefonskim putem utvrdimo da li je pacijent bio u kontaktu s nekim ko je pozitivan, ko je bio u izolaciji ili da li imaju neke od simptoma gripa. Ako je odgovor pozitivan, takve pacijente ne primamo i upućemo ih u zdravstvenu ustanovu – rekla je doktor stomatologije, Venera Jandrić.

Prve mušterije, nakon skoro dva mjeseca, sa zadovoljstvom su dočekali i frizeri. Danka Oljača, vlasnik frizerskog salona “D&G” ne krije da je s nestrpljenjem čekala početak rada, iako su mjere koje moraju poštovati prilično stroge. – Mušterije su strpljive, termine zakazujemo preko telefona, nije im problem ni da sačekaju nekoliko dana. Sve ide po planu – istakla je ona.

Tmurno vrijeme nije spriječilo Prijedorčane da, nakon dužeg vremena, popiju kafu u bašti omiljenog kafića. Udaljenost između stolova u ugostiteljskim objektima je dva metra, za jednim stolom mogu biti najviše tri osobe, osim ako nisu iz istog domaćinstva. Redovno se vrši dezinfekcija, tvrdi Aleksandar Zeljaja, konobar u kafe baru “Intermezzo”.

– Svi konobari nose maske i rukavice, vrši se dezinfekcija stolova kada gosti odlaze, kao i dezinfekcija unutar objekta. Svi gosti su obavezni da se pridržavaju pravila, odnosno da prije ulaska u lokal izvrše dezinfekciju ruku.

Bez obzira što su mjere relaksirane, oprez je i dalje neophodan. Zato, poštujte sva pravila i odredbe Republičkog i lokalnog štaba za vanredne situacije.

B.D.

PrethodniU PRIJEDORU NEMA NOVOZARAŽENIH
SlijedećiBiH: ZARAŽENO 2.141 LICE, A OPORAVLJENO 1.114