Na području prijedorske regije, od 24. do 27. septembra realizovana je regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila. Pomoću uređaja za kretanje brzine, kontrolisano je 150 učesnika u saobraćaju, od čega je njih 141 prekoračilo dozvoljenu brzinu kretanja. U Policijskoj upravi tvrde da su pored brze vožnje, alkohol i tehnička neispravnost vozila najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda.

– Bitno je naglasiti da u septembru nismo imali nijedan slučaj stradanja djece u saobraćaju. Apelujem na sve vozače motornih vozila da brzinu prilagode stanju na kolovozu, da ne upravljaju motornim vozilima pod dejstvom alkohola, a posebno da obrate pažnju na pješake i bicikliste, naročito u ranim jutranjim i večernjim časovima – istakao je Mario Milašin, načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor.

Vozači sa kojima smo razgovarali tvrde da poštuju saobraćajna pravila. Opravdavaju sankcionisanje onih koji voze vrzo i tako ugrožavanju bezbjednost u saobraćaju.

– Ja poštujem ograničenja, ali uvijek ima onih koji ne poštuju. Po mom mišljenju, najgora su djeca na biciklima, oni prelaze ulicu, ne gledaju i uvijek moramo biti oprezni – rekao je Draženko Zavišić.

– Obično mi stariji vozači više poštujmo pravila, dok mlađi uglavnom nemaju strpljenja. Vole brzu vožnju. Ja sam za to da se poštuju saobraćajna pravila, kako bi bilo manje nesreća – kaže Dragan Đaković.

Poseban apel iz Policije upućen je vozačima traktora, uz upozorenje da provjere tehničku ispravnost traktora, te da obavezno koriste žuto rotaciono svjetlo. Podsjećamo da je na području regije Prijedor na snazi pojačana kontrola učesnika u saobraćaju pomoću takozvanog “presretača”.

B.D.