Republičkom kampanjom pod nazivom “Budi vidljiv, ne budi figura” nastoji se povećati bezbjednost pješaka u saobraćaju, posebno noću, i smanjiti broj stradalih, istakao je danas u Prijedoru direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Radović je danas u Prijedoru naveo da je tokom prošle godine za oko 11 odsto smanjen broj smrtno stradalih lica na putevima Srpske.

“Zabrinjava da je od 115 smrtno stradalih lica bilo 26 pješaka, i to je oko 22 odsto ukupno stradalih na našim putevima, što pokazuje da moramo mnogo više raditi da povećamo njihovu bezbjednost”, izjavio je Radović novinarima povodom kampanje koju provodi Agencija u saradnji sa Auto-moto savezom Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova i preduzećem “Pošte Srpske”.


On je dodao da su problem kako djeca, tako i stariji učesnici u saobraćaju, pogotovo kada se kreću noću u uslovima smanjene vidljivosti i kada ih vozači ne mogu uočiti na vrijeme.

“Zbog toga i vodimo ove kampanje da prenesemo poruku da nije dobro i nije bezbjedno noću se kretati kolovozom ako niste osvijetljeni i ne nosite svjetloodbojni prsluk ili neki drugi izvor svjetlosti”, rekao je Radović.


Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske Jelica Lubura rekla je da će se u toku trajanja ove aktivnosti prvenstveno obraćati pješacima da budu uočljivi kada se kreću kolovozom u noćnim časovima i u uslovima smanjene vidljivosti, jer statistike pokazuju da pješaci najviše stradaju zbog toga.

“Apelujemo da vozači voze sa povećanom opreznošću i smanjenom brzinom na onim dionicama gdje se očekuje povećano kretanje pješaka, a pogotovo u noćnim časovima”, rekla je Lubura.

Učenici Osnovne škole “Petar Kočić” imali su priliku da pogledaju prezentaciju o bezbjednom učešću u saobraćaju i podijeljen im je promotivni materijal.

U promotivnom materijalu bile su i razglednice na kojima će učenici napisati poruke i poslati ih poštom svojim starijim članovima porodice i zamoliti ih da budu pažljiviji u saobraćaju.

izvor: Srna

foto: Giga

PrethodniDOBRO STANJE OZIMIH ŽITARICA (VIDEO)
SlijedećiKUPILI GORIVO SA LAŽNOM NOVČANICOM OD 500 EVRA