2.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

BUDIMIR: FAKULTETI DA PLAĆAJU IZ SOPSTVENIH PRIHODA ODREĐENE REZULTATE RADA

Najnovije vijesti

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir razgovarao je danas sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem o izmjenama i dopunama Pravilnika o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova, čime bi ove ustanove, a koje ostvaruju posebne rezultate, imale mogućnost da iz sopstvenih prihoda finansiraju određen rad.
“Uradili smo jednu stvar koja je čekala i mislim da je ovo pravi trenutak bio da visokoškolske ustanove koje posebno ostvaruju određene rezultate sa stranim studentima imaju mogućnost da, bez opterećivanja budžeta, za određene rezultate rada, recimo nastave na stranom jeziku, mentorstava, plaćaju iz sopstvenih prihoda. Tu spadaju i određene stručno-konsultativne usluge”, rekao je Budimir novinarima nakon sastanka sa Gnjatićem.

On je dodao da su razgovaraili i o naknadama za prevoz, što će najvjerovatnije biti formalno-pravno realizovano kroz izmjene i dopune posebnog kolektivnog ugovora.

“U narednom periodu ćemo razgovarati i o ostalim pitanjima, poput onih gdje je potrebna koordinacija sa drugim ministarstvima da bi došli do cjelovitih rješenja”, istakao je Budimir.

Gnjatić je rekao da sindikat sa resornim ministarstvima traži rješenja za ujednačavanje platnih koeficijenata i za povećanje primanja svih zaposlenih.

“Nijedno pravo radnika nije i neće biti ugroženo tako da ćemo određene stvari riješiti na kvalitetniji način”, rekao je Gnjatić.

SRNA