Utorak, 23. Aprila 2024.
10.8 C
Prijedor

BUKEJLOVIĆ: CILJ – POSTIZANJE DOGOVORA SA SINDIKATOM PRAVOSUĐA

NAJNOVIJE VIJESTI

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas Srni da je cilj ministarstva koje predvodi da sa Sindikatom pravosuđa bude postignut dogovor da bi institucije pravosuđa počele da rade u redovnom režimu.
Bukejlović je istakao da će radi toga razgovori sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske biti nastavljen.

On je podsjetio da su se zahtjevi Sindikata pravosuđa odnosili na povećanje plata za 11,9 odsto, uz obezbjeđenje povećanja i usklađivanja plata sa međugodišnjim rastom prosječne plate u Republici Srpskoj, kao i izmjena obračuna minulog staža umjesto dosadašnjih 0,3 na 0,5 odsto.

“Ministarstvo pravde Republike Srpske nije u mogućnosti da prihvati navedene zahtjeve jer budžetom koji je usvojen za ovu godinu nisu predviđena sredstva za povećanje plata”, rekao je Bukejlović.

On kaže je podsjetio da je Zakonom o štrajku Republike Srpske uređen postupak organizovanog prekida rada.

“Zato odbacujemo tvrdnje o nezakonitom smanjenju plata. Dakle, navedenim zakonom propisano je da radnik koji učestvuje u štrajku nema pravo na naknadu plate za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog učešća u štrajku, ukoliko se poslodavac i štrajkački odbor drugačije ne dogovore”, dodao je Bukejlović.

On je naveo da je propisano da radnik, koji je dužan da radi za vrijeme trajanja štrajka radi obezbjeđivanja minimuma procesa rada, ima pravo na platu koja mora biti srazmjerna vremenu provedenom u radu.

Ispred pravosudnih institucija, koje su u štrajku, danas je održana “štrajkačka straža”.

SRNA/ Foto: Srna(video screenshot)