9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

BULIĆ: VAŽNO SJEĆATI SE NAŠIH ŽRTAVA, ALI I POBJEDA KOJE NISU MALE

Najnovije vijesti

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Nenad Bulić istakao je da je zahvaljujući požrtvovanosti boraca 11. Dubičke brigade i posebnih jedinica policije slomljena neprijateljska ofanziva 1995. godine i odbranjene zapadnokrajiške opštine i Republika Srpska.
Bulić je danas u Kozarskoj Dubici, na obilježavanju Dana pobjede nad hrvatskom agresijom, podsjetio da su 19. septembra 1995. godine neprijateljske jedinice pokušale da u Donjoj Gradini pređu Savu sa jednom amfibijom, ali da su zaustavljene u minskom polju, a potom gađane i uništene.

“To je događaj koji je bio presudan za odbranu zapadnokrajiških opština, Kozarske Dubice i Republike Srpske uopšte. Da toga dana neprijatelj nije zaustavljen ovdje, da nije slomljen njihov napad i ofanziva, sav naš trud i žrtve iz prethodnog dana i cijelog rata, bile bi uzaludne, jer da su ovdje uspjeli preći naše jedinice bi bile u okruženju i jako nepovoljnoj situaciji”, rekao je novinarima Bulić.

On je istakao značaj obilježavanja ovog istorijskog datuma.

“Naše je da ovo obilježavamo, da se sjećamo svih poginulih boraca i svih naših žrtva, ali i naših pobjeda koje nisu male, a vrijeme će pokazati da su te pobjede bile velike i značajne, slavne pobjede naše generacije i srpske vojske”, rekao je Bulić.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da 19. septembar označava dan pobjede za Kozarsku Dubicu i Republiku Srpsku.

Reljić je podsjetio da je pripadnik interventnog voda posebnih jedinica policije Zoran Bulić stradao je 19. septembra 1995. godine nedaleko od “Topole užasa” u Donjoj Gradini nakon što je pogođen iz neprijateljskog snajpera, te da je on bio i posljednji vojnik sa područja opštine Kozarska Dubica koji je položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

“Ovdje smo danas došli na pomen Zoranu. Godinama unazad dolazimo ovdje jer njegovu i druge žrtve ne smijemo prepustiti zaboravu. Čovjek je dao život za nas, našu slobodu i Republiku Srpsku”, rekao je Reljić.

Kod spomen-obilježja stradalog supruga Zorana danas je bila i Nada Bulić, zajedno sa članovima porodice, koja je novinarima rekla da sjećanje i bol nikada ne jenjavaju.

“Čak šta više, sve je teže i teže. Sve ove godine smo imali u svom sjećanju našeg Zorana, sjećali smo se u svim lijepim trenucima, ali nismo se mogli jako obradovati jer nam je on nedostajao u svakom našem lijepom trenutku. Poudala sam ćerke, dobila dvije zlatne unuke, od kojih je jedna juče položila ružu za svoje djedove koji su stvarali Republiku Srpsku”, rekla je Bulićeva.

Na spomen-obilježje Zoranu Buliću u Donjoj Gradini vijence su danas položile brojne delegacije, borci i pripadnici policije, a pomen je služio sveštenik Branko Repaja.

Vijenac je položio i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Brdar, delegacija opštine Kozarska Dubica i opštinske Boračke organizacije, delegacije Policijske uprave Prijedor i Policijske stanice u Kozarskoj Dubici, a ruže predstavnici političkih partija, saborci i prijatelji.

Pripadnik interventnog voda posebnih jedinica policije Zoran Bulić poginuo je u Donjoj Gradini 19. septembra 1995. godine u drugom pokušaju jedinica Hrvatske vojske da prelaskom Save uđu u teritoriju opštine Kozarska Dubica u kojoj se današnji datum obilježava kao Dan pobjede nad hrvatskom agresijom.SRNA