ČELNICI PRIJEDORSKE REGIJE Tražićemo zvaničan odgovor od premijera zbog odgađanja izgradnje auto-puteva i brzog puta

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i načelnici opština prijedorske regije iznenađeni su izjavom premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića, da se planira odgađanje izgradnje auto-puta Banja Luka-Prijedor, te da je prvi prioritet izgradnja auto puta od Doboja prema Bijeljini i granici sa Srbijom. Uputiće pismo premijeru RS, u kojem će tražiti zvaničan odgovor po ovom pitanju.

Prvenstveno, jer su kako kaže gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, u nekoliko navrata, godinama unazad republičkim organima upućivali zahtjeve da se krene sa gradnjom auto-puta i brze ceste na području ove regije, jer je to neophodno za dalji privredni razvoj na ovom području.

– Tražićemo zvaničan odgovor od premijera o čemu se tu zapravo radi. Mi poštujemo sve projekte izgradnje u RS, ali je naša želja da ovi projekti ne odlaze u neki drugi red, jer znamo da to nije povoljno za sve građane ove regije – rekao je Đaković.  On je dodao da su postojali i dogovori da uz zemljane radove, odmah budu izgrađeni i gasovodi, jer se procjenjuje da će se Srpska gasifikovati za pet do sedam godina.

Drago Bundalo, načelnik Kostajnice, slaže se da putevi treba da se grade, ali je protiv toga da izgradnja auto-puta Banja Luka-Prijedor bude drugi prioritet. – To govorim, jer sam godinama insistirao na izgradnji regionalnog puta  Kostajnica-Prijedor. U Ministrastvu saobraćaja i veza RS to je prvi prioritet, ali kada se za to obezbijede sredstva i to traje već deset godina, nema uopšte ni naznake, niti najave da će se taj put graditi. Trebamo na tome insistirati, ako je ugovor već potpisan, nema razloga da se ne krene sa izgradnjom – dodao je Bundalo.

Podsjećamo, ugovor o koncesiji za izgradnji auto-puta Banja Luka – Prijedor potpisan je 13. decembra prošle godine, čime je počeo da teče rok od dvije godine za eksproprijaciju zemljišta, koju treba da uradi Republika Srpska, te za izradu glavnog projekta, što je u obavezi kineskih investitora.

Današnjem sastanku prisustvovali su i načelnici opština Kozarska Dubica, Oštra Luka i Krupa na Uni, osim načelnika Novog Grada zbog, kako je gradonačelnik Prijedora rekao, neodložnih obaveza koje je morao završiti.

M.Šodić

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!