18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

ČETIRI VATROGASNA VOZILA, A JEDAN PROFESIONALNI VATROGASAC

Najnovije vijesti

Mnoge veće sredine sa dosta vatrogasaca kubure sa opremom i vatrogasnim vozilima, ali to nije slučaj u Oštroj Luci. Naime, tamo imaju Vatrogasno društvo sa četiri vatrogasna vozila, ali samo jednog profesionalnog vatrogasca Dejana Mastikosu. On je i komandir Vatrogasnog društva, ali i vozač vatrogasnih vozila, a po potrebi i čistačica, što bi naš narod rekao “djevojka za sve”.

– Desi se nekad, da zbog nepristupačnog terena vozilo hitne pomoći ne može stići na odredište pa onda ja idem sa ovim našim vatrogasnim. Tako smo spasavali dvije bake. Jedna je nažalost umrla, ali drugu smo uspjeli izvući… Obučen sam za spasavanje na vodi i pod vodom, ali sam i dobrovoljni davalac krvi – kaže Mastikosa koji bar na papiru u Vatrogasnom društvu ima dvanaest dobrovoljnih vatrogasaca koji su obučeni za gašenje požara. Nažalost, svi ne mogu na intervencije. Neki rade, a neki su bolji život potražili u inostranstvu. I tamo ostali.  Tako je Mastikosa, kad mu na njegov broj mobilnog jave da negdje gori, jer ovdje ne funkcioniše ni onaj  poznati 123, u velikom problemu. Treba sve brzo izorganizovati, jer vatra ne može čekati.

– Nekako je bilo sreće, jer se nađu bar dvojica i dođu na požarište. Kad nema  vatrogasaca požar gase i mještani. Tu su ljudi baš solidarni. Pored šumskih požara, bilo je i velikih intervencija. Prije dvije godine u Koprivni smo gasili  požar u kojem je stradao čovjek koji je palio korov. Problem je velika razuđenost terena i činjenica da se Oštra Luka prostire na površini od oko 240 kvadratnih kilometara. A tu su i minska polja duž entitetske linije. Za ovo posljednje imamo “stručnjaka”, 56-godišnjeg dobrovoljca koji se razumije u minsko-eksplozivna sredstva – kaže Mastikosa i dodaje da dobrovoljci za svoj rad dobiju dnevnice.

Na godišnjem nivou Oštra Luka za rad Vatrogasnog društva izdvaja 20.000 KM. Dovoljno za jednog zaposlenog. Dragan Stanar, načelnik opštine, kaže da već dugo planiraju gradnju Vatrogasnog doma. No, sredstva je baš teško pronaći.

– To je u nekoj perspektivi. I rješenje problema, jer bi u Domu mjesta bilo za Vatrogasno društvo, Crveni krst, Civilnu zaštitu. Svi bi bili na jednom mjestu – kaže Stanar uvjeren da će uspjeti u svom naumu. U prošloj godini u Oštroj Luci su ugasili  37 požara od kojih je najviše bilo onih šumskih.

– Prošle godine sam operisao žuč i dan poslije izlaska iz bolnice, već sam bio na terenu i gasio požar. Nije bilo druge – kaže Mastikosa.

K.V.