-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

CIJENA MALINE  NE  POKRIVA TROŠKOVE PROIZVODNJE (VIDEO) 

Najnovije vijesti

Berba maline pri kraju, a otkupna cijena od marku i po za kilogram ne pokriva ni troškove proizvodnje, tvrde malinari. Nažalost, ispostavilo se da se u ovu proizvodnju krenulo stihijski i sa dosta nepoznanica. U prvom redu bez čvrstih ugovora sa otkupqivačima, koji su tek sredinom berbe ponudili  upola manju cijenu nego prethodnih godina, rekao je Danijel Egić, vlasnik jedne od plantaža na ovom području. Na ovaj način ne može se obezbijediti dugoročna stabilnost ni u jednoj proizvodnji.

-Prethodnih nekoliko godina otkupna cijena maline se kretala od tri do 3,3 marke po kilogramu, da bi ove godine došlo do poremećaja na tržištu i više je nego prepolovljena. Po grubim kalukulacijama jedna trećina  otkupne cijene ide na troškove proizvodnje, jedna na plaćanje berača i svega jedna ostaje proizvođaču- pojasnio je Egić, inače poljoprivredni stručnjak, koji tvrdi da se u svakoj proizvodnji javljaju nepovoljni ciklusi.

Zbog specifičnosti proizvodnje i posebnih uslova za skladištenje i preradu, malinari su se iydvojili iz Udruženja voćara i formirali vlastito usruženje, putem kojeg će pokušati doći do rješenja problema sa kojima se susreću.

S.M.