Talas poskupljenja zahvatio je i tržište mesa. Zbog poskupljenja žitarica i stočne hrane i meso je skuplje. Poljoprivrednici nezadovoljni, jer cijena žive stoke stagnira, što dovodi u pitanje isplativost proizvodnje. Zabrinuti su i peradari, jer su skočile cijene kukuruza i soje.

Farma „ND Pile prom“ ima svoju prodaju mesa, pa im je pristup tržištu nešto lakši. Ali, morali su korigovati cijenu mesa, i to samo filea, s tim da mala kupovna moć stanovništa tu ne ostavlja veliki prostor za korekcije. – Kukuruz je poskupio za oko 50% u odnosu na prošlu godinu, a soja sa nekih 0,78 KM je došla na 1,10 KM. A cijena pilećeg filea kod nas je bila osam maraka, sad je deset – priča vlasnik farme, Nemanja Šarengaća.

Nije tu samo stočna hrana, već i odgrevno drvo, struja, što utiče na cijenu proizvodnje. Teško ju je i planirati. Kupaca, zbog migracija u inostranstvo, sve je manje. S druge strane, u sezoni godišnjih odmora dolazi do naglog skoka potražnje, a samim tim i cijena skače, ali se javlja problem nedostatka mesa. Iz Saveza udruženja poljoprivredinih proizvođača Republike Srpske pozvali su vlasti na nivou BiH da više učine na zaštiti domaće proizvodnje.

Z.J.

PrethodniIZGRADNJA INFRASTRUKTURE NA PEĆANIMA
SlijedećiPENZIONERI ZASLUŽUJU NAJŠIRU PODRŠKU DRUŠTVA