Početkom ove sedmice zabilježen je najveći pad cijene sirove nafte na svjetskom tržištu od 1991. godine, od čak 30 odsto. Cijena barela na londonskoj berzi skliznula je ispod 28 dolara. U Republici Srpskoj cijena goriva na benzinskim pumpama varira od grada do grada i dalje je šarolika. Trenutno, najjeftinije gorivo u RS, po cijeni od 1.69 KM je u Prnjavoru i to na benzinskim pumpama “FORTUNA OIL”.

Prijedorčani najjeftinije gorivo od sinoć toče na benzinskoj pumpi “GAGI TRANS”, na Dubičkoj cesti i to ispod dvije KM. – Čuo sam da je ovdje gorivo pojeftinilo, pa sam došao da natočim. Trebalo bi da bude još jeftinije u odnosu na naš standard – rekao je naš sugrađanin, Nedeljko Daljević.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Republike Srpske ocijenili su da bi gorivo na svim benzinskom pumpama u RS moglo pojeftiniti, nakon što rafinerije u okruženju spuste cijene, a distributeri potroše sadašnje zalihe. Pojašnjavaju da je potrebno malo vremena da budu kreirane nove rafinerijske cijene nafte i naftnih derivata, te da nameti sadržani u svakom litru goriva i dalje premašuju jednu KM, što utiče na krajnju cijenu goriva na benzinskim pumpama.  

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske kaže da im i dalje nije jasna ova situacija, s obzirom da je cijena nafte na svjetskom tržištu najniža u posljednjih 30 godina. – Nije nam jasno zašto benziske pumpe ne spušaju cijene goriva i zašto se povlače sa izgovorom da imaju zalihe zbog kojih ne mogu da spuste cijene nafte. Ako uzmemo u obzir da su te zalihe vjerovatno imali i u momentu kada je cijena goriva skakala na svjetskom tržištu. Onda su u istoj sekundi i oni dizali cijene. Međutim sada to nije slučaj. Pitali smo i dobili odgovor od nadležnih institucija, da svaki vlasnik benzinske pumpe ima pravo da formira samovoljno cijene nafte i naftnih derivata. Zato i jeste ovakva situacija. Ali naglašavam, realna cijena u BiH u odnosu na barel nafte na svjetskom tržištu, koji nikad nije bio jeftiniji je od 1.40 do 1.50 KM maksimalno – dodao je Grbić. 

Prijedorčani sa kojima smo razgovarali, takođe smatraju da cijena goriva treba da bude niža. Prate cijene na benzinskim pumpama i naravno toče tamo gdje je jeftinije. Istog mišljenja su i prijedorski takstisti. Željko Kurnoga, vlasnik “HIT taksija”, najpovoljnijeg u gradu, kaže da cijene taksi prevoza nisu povećavali već godinama. Nada se da će cijene goriva na pumpama bar biti izjednačene. – Ova situacija dosta utiče na naše poslovanje. Kada pogledamo ostale gradove, kao što su Prnjavor i Bijeljina, odavno su spustili cijene goriva, dok su pojedine pumpe u Prijedoru to uradile tek juče. Stvarno se nadamo da će to dostići neku normalu na svim pumpama – dodao je Kurnoga.

Na ostalim pumpama u gradu, cijene goriva su preko dvije KM. A kreću se pretežno od 2.09 KM do 2.19 po litru.


M.Šodić

PrethodniJednostavnije do zdravstvenog osiguranja (video)
SlijedećiU Prijedoru nema potvrđenih slučajeva virusa korona (video)