-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

CILJ DA MLADI NIKADA NE POSTANU PUŠAČI

Najnovije vijesti

U Republici Srpskoj je učestalost pušenja među mladima do 15 godina oko sedam odsto i broj djevojčica i dječaka je skoro izjednačen, izjavio je Srni nacionalni koordinator Republike Srpske za kontrolu duvana Darko Marković.
Marković je ocijenio da u Republici Srpskoj nije loše stanje kada je riječ o broju pušača, navodeći da na to utiču dobra zakonska regulativa i cijena koja cigarete čini manje dostupnom djeci.

Prema Markovićevim riječima, svjetsko istraživanje radi se svakih 10 godina, posljednje je urađeno prije pojave pandemije korone na uzorku između pet i šest hiljada učenika iz 60 škola, 20 iz Banjaluke, 20 iz drugih gradova Srpske i 20 škola iz seoskih sredina.

Ovo istraživanje je potvrdilo i da je učestalost pušenja veća među mladima u gradskim sredinama, nego u seoskim.

“U Republici Srpskoj je važeći zakon o zabrani prodaje cigareta mlađima od 18 godina, a kad je god teško dostupno to je onda dobro, kad je lako dostupno tu je veća učestalost pušenja”, rekao je Marković.

On smatra da je cijena duvanskih proizvoda najjači adut, jer se sada u Republici Srpskoj ne mogu naći cigarete jeftinije od četiri KM, što je nedostižnu za većinu mladih.

“Cilj je da mladi nikad ne postanu pušači i zato Ministartvo zdravlja i socijalne zaštite u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, institucijama i lokalnim zajednicama stalno propagiraju zdrav život, još od jaslica u obdaništu”, istakao je Marković.

On je poručio da je pušenje loše, da nije loša navika, nego bolest zavisnosti.

Marković je naveo da su među odraslim stanovništvom u Republici Srpskoj 30 odsto pušači, isti je procenat u zemljama okruženja, dok je u razvijenim evriopskim zemljama to 20 odsto.

SRNA