0.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

ČISTI DIMNJACI ZA MIRAN SAN

Najnovije vijesti

Grejna sezona uveliko je počela, a sa njom se povećala i opasnost od požara dimnjaka. Zbog toga su iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor apelovali na građane da očiste svoje dimnjake, kako bi se izbjegle neželjene posljedice po njih, njihove najmilije i imovinu.

nenad-miljus-komandir-vatrogasne-jedinice

– Grejna sezona počinje već krajem septembra i dugo traje, pa bi dimnjake trebalo čistiti jednom prije početka loženja, a drugi put u toku sezone – rekao je Nebojša Miljuš, starješina TVJ Prijedor.

On je upozorio da se, prilikom požara, u dimnjaku mogu razviti temperature oko 1.000 stepeni Celzijusa, a nije isključena ni mogućnost eksplozije. Miljuš je dodao da su, u prethodnih nekoliko dana, prijedorski vatrogasci već imali četiri intervencije vezane upravo za požare dimnjaka.

 

vatrogasci0

U slučaju da do požara dođe, prvi korak je da se pozovu vatrogasci na broj 123. Takođe, treba smanjiti dotok vazduha u peć i ukloniti sve lakozapaljive stvari iz blizine dimnjaka te  ne ulaziti u prostorije, ukoliko je u njima jak dim. Ono što se nikako ne smije raditi jeste gašenje dimnjaka vodom. Prijedorski vatrogasci upozorili su da postoje nemarni građani koji u kontejnere ubacuju vruć pepeo i tako povećavaju rizik od nastanka požara.

Z.J.

foto: Dragan Stojnić Giga

letak-a5-2 letak-a5-1

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!