9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

ČLANICE KOLA PRIPREMILE 6.000 VASKRŠNJIH PERETAKA (video)

Najnovije vijesti

Članice Kola srpskih sestara iz Prijedora, ove godine,  pripremile su oko 6.000 vaskršnjih peretaka. Nešto su prodale po cijeni od jednu KM, a najveći dio će podijeliti penzionerima, iznemoglim i starim licima, djeci i onima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe

– Mi smo humanitarna organizacija. Radimo besplatno, tako da je i cijena peretaka ista kao i prethodnih godina. Novcem koji dobijemo od prodaje, izmirimo svoje troškove, ali najviše peretaka podijelimo – rekla je Dara Avramov, dugogodišnja članica ove organizacije.

Iz godine u godinu, sve je veća zainteresovanost za peretke koje prave ove vrijedne dame, pa njihov radni dan za vrijeme vaskršnjih praznika često počinje ranom zorom i završava kasno u noć. To im ne pada teško, jer sve to rade s puno ljubavi, tvrdi Marija Panić, koja nam otkriva i neke tajne recepta.

– Uveče pripremamo sirovinu, koja bude na sobnoj temperaturi. Potrebno je brašno, prašak za pecivo i jaja, zatim razdvajamo bjelance od žumanca, to mutimo i kada se dobro umuti, dodaje se so i šećer, a zatim opet mutimo i na kraju dodajemo brašno. Poslije toga, tijesto ide na obradu u mašinu. Tri puta mora proći kroz mašinu, sa prekuvavanjem. Onda formiramo peretak, sušimo i sutradan pečemo. Nikada se ne peku taj isti dan kada se naprave, kako bi se dobro isušili i bili lijepi. Pečenje traje 45 minuta, tako da je to dug proces, ali isplati se, jer naši građani vole naše peretke – kaže Panićeva.

Članice Kola srpskih sestara poručuju da je od velikog značaja da se sačuva srpska tradicija i običaji. One upravo rade na tome i, kako kažu, bilo bi dobro da je više mladih zainteresovanih za duhovne vrijednosti i humanitarni rad.

– Naša tradicija je divna, kao i naša vjera. Mi smo srećni kada možemo podijeliti ove peretke, jer uvijek je srećniji onaj koji dijeli od onoga koji prima. To je naša zvijezda vodilja. Takođe, smatramo da treba da postimo, da idemo u crkvu, molimo se Bogu i činimo dobra djela – istakla je Dara Amramov.

U ovoj humanitarnoj organizaciji ofarbali su i ukrasili oko 1.000 vaskršnjih jaja. Iza njih su brojne druge humane misije.

B. Dakić