Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

ČOPOR PASA LUTALICA ZAKLAO OSMORO JAGNJADI

NAJNOVIJE VIJESTI

Jutro 24. marta 2017. ostaće duboko urezano u sjećanje Midheta Musića, uzgajivača ovaca iz Čarakova kod Prijedora. Njemu je, u svega pola sata, čopor pasa lutalica ubio osmoro jagnjadi. Jaganjce koji nisu bili mrtvi na licu mjesta, morao je da ubije sam Musić kako bi im prekratio muke, što cijelu stvar čini još tragičnijom.

– Jutros oko šest sati pustio sam ovce na pašu. Otišao sam u kuću, popio kafu, i kada sam krenu da se tuširam pogledao sam sa balkona prema pašnjaku, i vidio sam da jedna ovca leži mrtva. Otišao sam da vidim o čemu se radi, i našao osmoro rastrgane jagnjadi, pravi masakr – opisao je vidno potreseni Musić.

Ono što njega najviše boli jeste činjenica da ovo nije prvi ovakav slučaj, jer je u prethodnim godinama zbog pasa lutalica, ali i zbog kradljivaca stoke, izgubio preko 150 ovaca, a to je upravo trenutno brojno stanje njegovog stada.

 

– U prethonih sedam godina lopovi koje sam otkrio zajedno sa policijom ukrali su mi sedamo ovaca. A psi lutalice ubili su preko možda i 200 ovaca i jagnjadi. Propšle godine sam ubio jednog psa, lovačkom puškom koja je bila registrovana. Navodno mi je falio neki papir, pa mi je ta puška oduzeta – objašnjava Musić. Kako dalje navodi Musić, materijalna šteta zbog izgubljene jagnjadi je oko 2000 KM. Ali stres koji već godina trpi zbog ovakvih slučajeva, uzaludno utrošen znoj i nemogućnost da se odbrani vlastita imovina su daleko veći problemi od samog novca kaže Musić. O svemu je obavještena i policija, koja je izašla na teren i obavila uviđaj.

https://youtu.be/GcypHJw16FI

Z.J.