Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da će novi vid organizacije “Željeznica Republike Srpske”, koji predviđa osnivanje holdinga, omogućiti da preduzeće bude održivo, respektabilno i profitabilno.

Ćorić je, kaže, siguran da će ovaj vid organizacije, pošto je u skladu sa standardima EU, moći da odgovori i na neke buduće zahtjeve na tržištu koji će se postavljati u procesu pristupanja EU.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske donijela zaključak da će se “Željeznice Republike Srpske” ubuduće organizovati po principu holdinga.

“Nakon prethodne odluke i zaključka Vlade Srpske, konsultant ima obavezu da sačini nekoliko prijedloga buduće organizacije `Željeznica Republike Srpske`. Konsultant je sačinio pet prijedloga. `Željeznice Republike Srpske` su zajedno sa resornim ministarstvom donijele odluku da će se buduće preduzeće definisati i organizovati u sklopu holdinga”, rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, holding će činiti tri zavisna preduzeća-preduzeće za infrastrukturu, preduzeće za prevoz roba i putnika i preduteće koje će u okviru svog sastava imati i vuču vozova, kao i radionice za popravku vozova i teretni prevoz.

“Dakle, mislimo da će ovakav vid organizovanja budućeg preduzeća `Željeznice Republike Srpske`moći da postigne ono što je i cilj restrukturisanja, a to je da u narednom periodu budu održivo, respektabilno i profitabilno preduzeće”, naglasio je on.

Srna

Foto Nezavisne novine